Zdravé zuby: Akú úlohu hrajú v ústnej dutine?

Zuby hrajú kľúčovú úlohu v našom živote. Sú dôležité nielen pre žuvanie a trávenie jedla, ale aj pre našu sebavedomie a celkový výzor. Bohužiaľ v dnešnej uponáhľanej dobe často zanedbávame starostlivosť o naše zuby, čo môže mať vážne dôsledky na naše celkové zdravie.

Ústna hygiena čistenie zubov a životospráva pre zdravé zuby

Image by gpointstudio on Freepik

V tomto článku vám ponúkneme prehľad o zuboch, ich funkcii, význame a o tom, ako sa o ne správne starať. Bez ohľadu na to, či hľadáte informácie o tom, ako zuby rastú, ako ich udržať zdravé, alebo aké sú metódy liečby zubov, v tomto článku nájdete odpovede.

 

Takže si pohodlne sadnite a pripravte sa na cestu do sveta zubov a ústnej hygieny.

Zdravé zuby 

Zuby sú základom zdravia celého tela, pretože sú prvým krokom v tráviacom procese. Je dobré vedieť, ako zuby rastú a ako fungujú, aby sme mohli lepšie pochopiť, ako ich udržať zdravé.

Ako rastú zuby

Zuby začínajú rásť už v matkinom lone, konkrétne približne v šiestom týždni tehotenstva. Prvé detské zuby sa začnú prerezávať cez ďasná medzi šiestym a dvanástym mesiacom veku dieťaťa. Proces rastu zubov je postupný a môže trvať až do veku 2,5 až 3 rokov, kedy by dieťa malo mať všetkých 20 mliečnych zubov.

 

V šiestich až siedmich rokoch mliečne zuby začnú vypadávať a nahrádzať ich budú stále zuby. Do veku dvanástich rokov by malo dieťa mať väčšinu zo svojich stálych zubov, s výnimkou štyroch tretích stoličiek (osmičky alebo zuby múdrosti), ktoré môžu prerásť až v mladom dospelom veku.

Ako zuby fungujú 

Každý zub má svoju špecifickú úlohu v ústach. Predné zuby, známe ako rezáky a očné zuby, slúžia na odtrhávanie a krájanie jedla. Stoličky a predné stoličky, na druhej strane, sú určené na drvenie a mletie jedla.

 

Zub je zložený z niekoľkých častí. Vonkajšia tvrdá vrstva zvaná sklovina chráni zub pred poškodením. Pod ňou sa nachádza dentin, ktorý je mierne mäkší a podporuje sklovinu. V strede zuba je pulpa, ktorá obsahuje nervy a cievy zásobujúce zub živinami. 

 

Význam zdravých zubov nemožno prehliadať. Okrem pomoci pri trávení jedla, zuby nám tiež umožňujú hovoriť jasne a s presnou výslovnosťou.

 

Nezabudnite: Je dobré viesť deti k zdravému životnému štýlu už od malička a učiť ich k pravidelnej ústnej hygiene od prvých náznakov prerezávania prvých mliečnych zubov.

Čo oslabuje a ohrozuje zuby

cistenie zubov

Photo by pexels: PhotoMIX Company

Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu ohroziť zdravie našich zubov. Predovšetkým je to nezdravá strava bohatá na cukry a kyseliny. Cukry sa na zuboch rozkladajú a vytvárajú kyseliny, ktoré erodujú sklovinu zubov, čo môže viesť k zubnému kazu. Konzumácia potravín a nápojov s vysokým obsahom kyselín môže tiež priamo poškodiť sklovinu.

 

Ďalším faktorom, ktorý môže ohroziť zdravie zubov, je nedostatočná ústna hygiena. Pravidelným čistením zubov odstránite nežiadúce baktérie a plak, ktoré môžu spôsobiť zubný kaz a ochorenia ďasien. 

 

Riziko ohrozenia zubov tiež zvyšuje fajčenie a konzumácia alkoholu. Tieto zlozvyky môžu spôsobiť ústne rakoviny, zhoršiť stav ďasien a zhoršiť zápach z úst.

 

Navyše, niektoré lieky a zdravotné stavy môžu tiež negatívne ovplyvniť zdravie zubov. Napríklad niektoré lieky môžu spôsobiť suchosť úst, čo môže viesť k zvýšenému riziku zubného kazu. Zdravotné stavy ako cukrovka alebo osteoporóza môžu tiež ovplyvniť zdravie zubov.

 

Taktiež zatínanie alebo škrípanie zubov škodí zdraviu ústnej dutiny. Príliš silným zovretím zubov sa poškodzuje zubné lôžko a sánkový kĺb. Škrípaním zubov si viete zošúchať veľké množstvo skloviny a dentínu.

 

Nemáte po ruke nožnice, tak otvárate plastové alebo nebodaj kovové obaly zubami? V lepšom prípade si môžete odštiepiť zo skloviny, v tom horšom môže zub prasknúť až do koreňa a budete si ho musieť dať vytrhnúť.

 

Tak ako veľa iných materiálov aj zubná sklovina sa v teple rozťahuje a v chlade zmenšuje. Časté výkyvy teplôt môžu spôsobiť popraskanie skloviny. Takže buďte opatrní pri jedení alebo pití príliš horúceho alebo studeného.

 

Na dýchanie slúži nos. “Dýchaním cez ústa sa vysušujú ústne sliznice a vzniká väčšie riziko zubného kazu. Dýchanie ústami u detí navyše spôsobuje čeľustnoortopedické anomálie.” upozorňuje MDDr. Andrea Hrubá, zubná lekárka.

Tip: Viete ako ostať zdravý aj pri pobyte v prírode a pri kempovaní?

Potraviny a vitamíny pre zdravé zuby

Existuje mnoho potravín a vitamínov, ktoré naše zuby potrebujú pre svoju pevnosť a zdravú sklovinu.

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky ako mlieko, syr alebo jogurt sú bohaté na vápnik a fosfát. Tieto minerály pomáhajú posilňovať sklovinu a znižovať riziko zubného kazu. Syr tiež podporuje produkciu slín, ktoré pomáhajú neutralizovať kyseliny v ústach a chránia zuby pred eróziou.

Ryby a morské plody

Ryby a morské plody sú vynikajúcim zdrojom vitamínu D, ktorý je potrebný pre správne vstrebávanie vápnika. Bez dostatku vitamínu D môže byť konzumácia vápnika neúčinná.

Čerstvé ovocie a zelenina

Čerstvé ovocie a zelenina, najmä tie s vysokým obsahom vody, pomáhajú stimulovať produkciu slín a znižovať hladinu kyselín v ústach. Jablká, mrkva alebo zeler sú skvelé príklady.

Potraviny bohaté na vitamín C

Vitamín C je dôležitý pre zdravie ďasien. Citrusové plody, paprika alebo brokolica sú vynikajúcim zdrojom tohto vitamínu.

Orechy a semienka

Orechy a semienka sú bohaté na minerály ako vápnik a fosfor, ktoré pomáhajú chrániť a obnovovať sklovinu zubov.

 

Napokon, nielen to, čo jeme, ale aj ako a kedy jeme, môže ovplyvniť zdravie našich zubov. Je dôležité piť dostatok vody po jedle na spláchnutie zvyškov jedla a kyselín. Medzijedlové občerstvenia môžu tiež zvýšiť riziko zubného kazu, pretože dávajú baktériám vo vašich ústach viac príležitostí na výrobu kyselín. 

 

Tip: Viete aká je dostupná liečba pri ochorení obličiek a na čo si dať pozor?

Vitamíny a minerály pre zdravé zuby

Okrem konzumácie zdravých potravín je dôležité zabezpečiť, aby naše telo dostávalo potrebné vitamíny a minerály, ktoré prispievajú k pevnosti a zdraviu zubov.

Vápnik

Vápnik je esenciálny minerál, ktorý pomáha zabezpečiť pevnosť zubov a zdravie skloviny. Dostatok vápnika získate aj z tmavej listovej zeleniny, orechov či v maku.

Vitamín D

Vitamín D je nevyhnutný pre správne vstrebávanie vápnika v tele. Bez dostatočného množstva vitamínu D by sa vápnik nevstrebával efektívne, čo by mohlo viesť k oslabeniu zubov.

Vitamín A

Vitamín A je dôležitý pre zdravie slizníc a ďasien. Zabezpečuje správnu funkciu slinných žliaz, ktoré pomáhajú čistiť ústa a zuby od jedla a baktérií. Zdrojmi vitamínu A sú pečeň, mrkva, sladké zemiaky alebo špenát.

Vitamín C

Vitamín C je kľúčový pre zdravie ďasien, pretože podporuje hojenie a pomáha bojovať proti infekciám. 

Fluór

Fluór je minerál, ktorý pomáha posilniť sklovinu a chráni zuby pred kazom. Fluór sa nachádza v pitnej vode, morských rybách a čaji.

Na čo si dávať pozor

Aj keď sa snažíme o zdravý životný štýl, je dôležité si uvedomiť, že niektoré naše návyky môžu nevedomky ohroziť zdravie našich zubov.

Cukrovinky a sladké nápoje

Cukrovinky a sladké nápoje sú hlavnými pôvodcami zubného kazu. Cukry v týchto potravinách kŕmia baktérie vo vašich ústach, ktoré vytvárajú kyseliny, ktoré erodujú sklovinu zubov. Ak máte chuť na sladkosť, snažte sa ju obmedziť a po konzumácii si umyte zuby. 

Tabak

Fajčenie a žuvanie tabaku môžu spôsobiť mnoho ústnych zdravotných problémov, vrátane zubného kazu, ústnej rakoviny a chorôb ďasien. Tabak tiež spôsobuje zápach z úst a sfarbenie zubov.

Alkohol

Konzumácia alkoholu môže viesť k suchu v ústach, čo môže zvýšiť riziko zubného kazu. Alkohol tiež eroduje sklovinu zubov a môže spôsobiť sfarbenie zubov. 

Kyslé potraviny a nápoje

Kyslé potraviny a nápoje, ako sú citrusové plody a ovocné šťavy, môžu erodovať sklovinu zubov, čím zvyšujú riziko zubného kazu. Po konzumácii týchto potravín si umyte zuby, aby ste minimalizovali škody.

Škrupiny orechov a ľad

Hryzenie tvrdých predmetov, ako sú škrupiny orechov alebo ľad, môže poškodiť zuby a spôsobiť trhliny alebo zlomeniny. Ak máte potrebu žuť niečo tvrdé, skúste zdravú alternatívu, ako sú mrkva alebo jablká

Základná starostlivosť o zuby

Správna starostlivosť o zuby a ďasná je kľúčová pre udržanie ich zdravia a pevnosti. Tu sú základné kroky, ktoré by ste mali dodržiavať pri starostlivosti o svoje zuby:

Čistenie zubov

ako na umyvanie zubov

Image by yanalya on Freepik

Čistenie zubov by malo byť súčasťou našej každodennej rutiny. Mali by sme si čistiť zuby aspoň dvakrát denne – ráno a večer. Pri čistení zubov je dôležité používať správnu techniku – mali by sme si čistiť zuby aspoň dve minúty a na čistenie by sme mali používať zubnú kefku s mäkkými štetinami. Nezabudnite si čistiť aj jazyk, pretože môže byť zdrojom baktérií a zápachu z úst.

Používanie zubných pomôcok

Zubné nite a medzizubné kefky by sme mali používať aspoň raz denne. Pomáhaju odstraňovať jedlo a plak, ktoré sa môžu hromadiť medzi zubami, kde zubná kefka nemôže dosiahnuť.

Tip na organizéry pre kozmetiku a hygienicke pomôcky.

Ústna voda

Ústna voda môže pomôcť odstrániť baktérie a zvyšky jedla, ktoré môžu zostať vo vašich ústach aj po vyčistení zubov. Okrem toho môže ústna voda pomôcť posilniť sklovinu zubov, bojovať proti zubnému kazu a osviežiť dych.

Starostlivosť o ďasná

Zdravé ďasná sú rovnako dôležité ako zdravé zuby. Aj keď ďasná môžu byť často prehliadané, sú kľúčové pre udržiavanie zdravých zubov a celkového ústneho zdravia. Tu sú niektoré tipy na starostlivosť o ďasná:

Čistite aj popri okrajoch ďasien

Pri čistení zubov je dôležité nezabudnúť na okraje ďasien. Bakteriálny plak sa môže hromadiť aj v týchto oblastiach a spôsobiť zápaly a ochorenia ďasien. Používajte mäkkú zubnú kefku a čistite zuby aj okraje ďasien jemnými kruhovými pohybmi.

Používajte zubné nite, medzizubné kefky a spršky

Zubné nástroje nie sú len pre zuby. Pomáhajú odstraňovať jedlo a bakteriálny plak z medzizubných priestorov a pod okrajmi ďasien, kde zubná kefka nedosiahne. 

Pite dostatok vody

Voda je dôležitá pre celkové zdravie, vrátane zdravia našich ďasien. Hydratácia pomáha stimulovať produkciu slín, ktoré prirodzene čistia ústa a znižujú množstvo baktérií, ktoré môžu spôsobiť zápaly a choroby ďasien.

 

Inšpirácia: Trápi vás zdravie ďasien? Vyskúšajte bylinnú kúru na paradontózu.

Mýty a fakty o dentálnej hygiene

Pri starostlivosti o naše ústne zdravie sa môžeme stretnúť s rôznymi mýtmi a polopravdami. Tu sú niektoré z nich a vysvetlenie, ako to naozaj je:

Mýtus 1. Čím tvrdšiu zubnú kefku používate, tým lepšie čistí. 

Fakt: Naopak, tvrdé zubné kefky môžu poškodiť sklovinu zubov a ďasná. Odporúča sa používať zubnú kefku s mäkkými štetinami a meniť ju každé tri mesiace alebo skôr, ak sa štetiny začnú ohýbať.

Mýtus 2. Čím viac krát si vyčistíte zuby, tým lepšie. 

Fakt: Pre zdravie zubov a ďasien je dôležitá nielen frekvencia, ale aj správna technika a trvanie čistenia. Zubná kefka by mala byť naklonená pod uhlom 45 stupňov k ďasnám a mali by sa používať jemné kruhové pohyby. Čistenie zubov by malo trvať aspoň dve minúty. 

Mýtus 3. Cukrovinky sú hlavnou príčinou zubného kazu. 

Fakt: Hoci cukrovinky môžu prispieť k zubnému kazu, hlavnou príčinou je plak, ktorý sa hromadí na zuboch. Plak obsahuje baktérie, ktoré rozkladajú cukry a vytvárajú kyseliny, ktoré môžu poškodiť zuby. 

 

Vždy si overujte informácie o ústnej hygiene a starostlivosti o zuby od dôveryhodných zdrojov alebo sa poraďte so svojim zubným lekárom.

Preventívne prehliadky a ich dôležitosť

Preventívne prehliadky u zubného lekára sú kľúčové pre udržanie zdravých zubov a úst. Počas týchto prehliadok zubný lekár skontroluje zdravie vašich zubov a ďasien, očistí vaše zuby od tvrdého zubného kameňa, ktorý sa nedá odstrániť doma, a môže identifikovať a liečiť možné problémy skôr, než sa stanú vážnymi.

Preventívne prehliadky u zubára pre zdravé zuby 

Photo by pexels: Daniel Frank

Pravidelné prehliadky sú dôležité na predchádzanie problémov so zubami. Mnohé ústne zdravotné problémy, vrátane zubného kazu a ďasných chorôb, môžu vzniknúť bez akýchkoľvek viditeľných príznakov alebo bolesti.

 

Niekomu sa môže zdať, že preventívne prehliadky sú drahé. Pravdou je, že takéto prehliadky môžu ušetriť peniaze dlhodobo tým, že predchádzajú drahým zubným procedúram, ktoré sú potrebné na liečbu pokročilých zubných problémov. Mnohé poistenia pokrývajú preventívne prehliadky, takže skutočné náklady môžu byť minimálne alebo žiadne.

 

Tento úkon by nemal byť bolestivý. Ak máte obavy z bolesti, povedzte to svojmu zubnému lekárovi, ktorý môže prijať opatrenia na zabezpečenie vášho pohodlia počas prehliadky.

 

Preventívne prehliadky sú základnou súčasťou udržiavania zdravých zubov a úst. Mali by sme ich absolvovať minimálne raz za šesť mesiacov, alebo častejšie, ak to odporučí náš zubný lekár. 

Inšpirácia pre zdravý životný štýl

Našťastie existujú rôzne spôsoby, ako môžeme zlepšiť náš životný štýl a podporiť zdravie našich zubov. Okrem spomínanej zdravej stravy a eliminácie zlozvykov, ako je fajčenie alebo nadmerné pitie alkoholu, spomenieme ešte dva faktory:

Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita môže posilniť náš imunitný systém a pomôcť nám lepšie zvládať stres, čo môže pomôcť chrániť zdravie našich zubov a ďasien.

 

Manažment stresu

Vysoké hladiny stresu môžu ohroziť zdravie našich zubov a ďasien, takže je dôležité nájsť efektívne spôsoby, ako zvládať stres. To môže zahŕňať relaxačné techniky, ako je meditácia a jóga, alebo koníčky a aktivity, ktoré nás tešia a relaxujú.

 

Náš tip: Nechajte sa inšpirovať starodávnymi znalosťami a nahliadnite na harmóniu a zuby s prístupom ajurvédy a tradičnej čínskej medicíny.

Liečba zubov

Bežná liečba zubov zahŕňa rôzne metódy a materiály, vrátane vložiek a plomb. Tieto metódy sa môžu líšiť v závislosti od miery poškodenia zubov a osobných preferencii pacienta. 

Amalgámové plomby

Amalgámové plomby, tiež známe ako "strieborné" plomby, sú tradičnou voľbou pre liečbu zubného kazu. Sú vyrobené z kombinácie kovov, vrátane striebra, medi a zinku, zmiešanej s ortuťou.

Výhody amalgámovej plomby

Amalgámové plomby sú veľmi odolné a dlhodobé, čo ich robí ideálnymi pre liečbu zubov, ktoré podstupujú veľké žuvacie tlaky, ako sú stoličky. Sú tiež pomerne lacné v porovnaní s inými typmi plomb.

Nevýhody amalgámovej plomby

Na druhej strane amalgámové plomby sú viditeľné a môžu byť kozmeticky menej príťažlivé ako iné typy plomb. Okrem toho niektorí ľudia môžu mať alergické alebo iné negatívne reakcie na ortuť alebo iné kovy v plombe.

Kompozitné plomby

Kompozitné plomby, tiež známe ako "biele" alebo "farebné" plomby, sú vyrobené z kombinácie plastu a skla alebo keramiky. 

Výhody kompozitnej plomby

Hlavnou výhodou kompozitných plomb je ich estetický vzhľad. Môžu byť prispôsobené tak, aby zodpovedali farbe a tvaru prirodzených zubov, čo ich robí takmer neviditeľnými. Tiež neobsahujú ortuť ani iné kovy, čo môže byť výhodné pre ľudí s alergiami alebo obavami o zdravie.

Nevýhody kompozitnej plomby

Kompozitné plomby môžu byť menej odolné ako amalgámové plomby, čo znamená, že sa môžu opotrebovať alebo prasknúť skôr, najmä ak sú umiestnené na zuboch s vysokým žuvacím tlakom. Sú tiež drahšie ako amalgámové plomby.

Porovnanie

Vo všeobecnosti súčasní zubní lekári ustupujú od používania amalgámových plomb a uprednostňujú na liečbu zubného kazu kompozitné. Európska únia v lete 2018 vydala pre všetky členské štáty zákaz používania amalgámových plomb u detí a tehotných žien a do roku 2030 by sa mali prestať používať úplne.

Zubné implantáty, mostíky a fazety

Zubné implantáty fazety mostiky

Image by brgfx on Freepik

Existujú aj iné spôsoby liečby zubov, ktoré môžu byť vhodné v prípade, že je zub príliš poškodený alebo ak chýba jeden alebo viac zubov. Tu je prehľad niektorých z nich:

Zubné implantáty

Zubné implantáty sú umelé zubné korene, ktoré sú chirurgicky umiestnené do čeľuste pacienta a slúžia ako základ pre korunky, mostíky alebo protézy. Toto je dlhodobé riešenie, ktoré môže poskytnúť prirodzený vzhľad a pohodlie.

Mostíky

Mostíky sú používané na nahradenie jedného alebo viacerých chýbajúcich zubov spojením umelých zubov s prirodzenými zubami alebo implantátmi na oboch stranách medzery. Toto môže pomôcť obnoviť tvar a funkciu úst.

Fazety

Fazety sú tenké plátky keramiky, ktoré sú pripevnené na prednú stranu zubov s cieľom vylepšiť ich vzhľad. Môžu byť použité na riešenie rôznych kozmetických problémov, vrátane zlomených, opotrebovaných, odštiepených alebo znetvorených zubov alebo na zlepšenie farby zubov.

 

Všetky tieto možnosti liečby by mali byť podrobené dôkladnej diskusii so zubným lekárom, aby sa určila najlepšia voľba pre individuálne potreby a zdravotné podmienky pacienta.

Alternatívna alebo domáca liečba zubov

V dnešnej dobe existuje mnoho alternatívnych alebo domácich spôsobov liečby zubov, ktoré sa snažia riešiť niektoré bežné ústne problémy. 

Prírodné prostriedky na úľavu od bolesti

Niektoré prírodné prostriedky môžu poskytnúť dočasnú úľavu od bolesti zubov. Napríklad studený obklad môže pomôcť zmierniť opuch a bolesť, zatiaľ čo klinčeky môžu poskytnúť dočasnú úľavu od bolesti vďaka svojim analgetickým vlastnostiam.

 

Výbornú pomoc nielen na zmiernenie bolesti ale aj na vyčistenie zápalu môže poskytnúť dračia krv – vyskúšajte 2x denne prepláchnuť zuby s vodou, do ktorej nakvapkáte cc 3–10 kvapiek dračej krvi, zuby s touto vodou preplachujte cca 2-5 minút.

Byliny a doplnky

Niektoré byliny a doplnky môžu podporovať zdravie ďasien a zubov. Napríklad zelený čaj má antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znižovať baktérie vo vašich ústach a zlepšovať zdravie ďasien. Doplnky ako koenzým Q10, vitamín C a omega-3 mastné kyseliny tiež môžu podporovať zdravie ďasien.

Zubné oleje

Niektorí ľudia sa rozhodnú pre tzv. "oil pulling" alebo vyplachovanie úst olejom ako súčasť svojej ústnej hygieny. Táto prax zahŕňa to, že si človek dá do úst malé množstvo oleja (často kokosového alebo sezamového) a potom ho po dobu 15 až 20 minút "premiela" medzi zubami. Tento proces môže pomôcť odstrániť baktérie z úst a zlepšiť zdravie ďasien.

Prírodné zubné pasty a ústne vody

Prírodné zubné pasty alebo ústne vody vyrobené z prevažne prírodných ingrediencií, ako sú kokosový olej, sóda bikarbóna, prírodné sladidlá a esenciálne oleje môžu byť prírodnou alternatívou k bežným zubným pastám a ústnym vodám.

Vplyv zubov na celkové zdravie

Zanedbávanie zdravia zubov môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Zubný kaz a ochorenia ďasien môžu spôsobiť bolesť a nepohodlie, čo môže obmedziť schopnosť konzumovať rôzne potraviny, a tým ovplyvniť našu výživu. Infekcie v ústach môžu tiež vstúpiť do krvného obehu a ovplyvniť iné časti tela, vrátane srdca a pľúc.

 

Existuje tiež spojenie medzi zdravím úst a niektorými systémovými ochoreniami, ako sú cukrovka a kardiovaskulárne ochorenia. Napríklad ľudia s cukrovkou môžu byť náchylnejší na zubné choroby, pretože vysoká hladina glukózy v krvi môže podporovať rast baktérií v ústach. Naopak závažné zubné infekcie môžu zhoršiť kontrolu glykémie a prispieť k progresii cukrovky.

 

Mohlo by vás zaujímať: Viete, ako znížiť hladinu cukru v krvi s pomocou bežných potravín?

 

Rovnako chronický zápal spojený s parodontitídou (závažným ochorením ďasien) sa považuje za faktor prispievajúci k vývoju aterosklerózy – stavu, ktorý zvyšuje riziko srdcových chorôb a mozgovej príhody. Z tohto dôvodu je dôležité nielen pravidelne čistiť zuby a navštevovať zubného lekára, ale tiež sledovať a riadiť iné aspekty našeho celkového zdravia.

Zá-KUS-ok na záver

Starostlivosť o ústnu dutinu je často prehliadanou, ale neoddeliteľnou súčasťou našej celkovej starostlivosti o zdravie.

 

Ako sme diskutovali v tomto článku, zdravie našich zubov môže ovplyvniť nielen naše schopnosti jesť a hovoriť, ale aj naše celkové zdravie a kvalitu života. Zanedbanie ústnej hygieny môže viesť k mnohým problémom, vrátane zubného kazu, chorôb ďasien a dokonca aj celkových zdravotných problémov, ako sú srdcové choroby a cukrovka.

 

Na druhej strane udržiavanie zdravých zubov a ďasien môže zabrániť týmto problémom a pomôcť nám viesť zdravší a šťastnejší život. Pravidelné čistenie zubov, používanie zubného pomôcok, konzumácia zdravej stravy, pravidelné návštevy zubného lekára a vyhýbanie sa zlozvykom, ako je fajčenie a konzumácia alkoholu, sú všetko dôležité kroky na ceste k zdravým zubom a ústam.

 

V tomto článku sme sa pokúsili poskytnúť vám komplexný prehľad o zuboch a ústnej hygiene. Dúfame, že vám tieto informácie pomôžu lepšie sa starať o svoje zuby a uvedomiť si ich význam pre vaše celkové zdravie.

 

Takže sa usmejte, starajte sa o svoje zuby a užívajte si výhody zdravého úsmevu.

 

Radka Žiaková, Obsahový specialista na optimalizaci webů z PoctiveSEO: Pomůžeme vám s viditelností webu, marketingem, PPC reklamou

 

Zdroje: 

https://zapisnikzubarky.sk/blog/kedy-a-ako-rastu-zuby/

https://zapisnikzubarky.sk/blog/zlozvyky-ktore-skodia-zubom/

https://www.union.sk/vypln-zuba-amalgamova-alebo-kompozitna-plomba/

https://dentalbrothers.sk/5-zazracnych-potravin-zdrave-zuby-a-dasna/