Žerucha peruánska - Maca peruánska (Lepidium meyenii)

Bujne rastúca Maca bola objavená Indami pred 2000 rokmi, no jej prvé archeologické náleziská siahajú až do roku 1600 pred naším letopočtom. Ako prvý Macu v roku 1843 opísal Gerhard Walpers. Do roku 1999 sa jej vypestovalo viac ako 1200 hektárov a dopyt po rastline za dve desaťročia vzrástol 11-násobne. 

Žerucha peruánska (Lepidium meyenii), inak nazývaná aj Maca peruánska je dvojročná výživovo hodnotná rastlina pestovaná vysoko v stredných Andách, v nadmorskej výške do 4000 až 4500 metrov nad morom, v nehostinných oblastiach intenzívneho slnečného žiarenia a prudkého vetra, ktoré vďaka svojim extrémnym teplotám a skalnatej pôde patria medzi najhoršie poľnohospodárske pôdy na svete. Pestuje sa tiež v Peru a v Číne. Maca je medzi jej kultivovanými druhmi považovaná za jednu z najtolerantnejších rastlín v odolnosti voči mrazu. 

Čo na Macu Peruánsku hovoria zdravotní odborníci a výskumy - slúži len pre predstavu na informačné účely, nejedná sa o overené zdroje!

Maca - Imunita a regenerácia: Informácie vo videu od biológa Petra Chobota z Incabotanica

 Maca patrí do čeľade horčicovitej, má nízko rastúci koreňový systém, vrúbkované listy, ktoré ležia blízko pri zemi a vytvárajú malé, samoopelivé, takmer biele kvety. Časť, ktorá sa zo škrobnatej rastliny využíva, je koreň (vyzerá ako veľká reďkovka alebo repa, chuťou pripomína skôr zemiak), ktorý je sivobielej až žltej farby.

Maca peruánska sa rozmnožuje semenami, je trvalka, pestuje sa však ako jednoročná rastlina. Na vypestovanie koreňov je potrebných sedem až deväť mesiacov.

Pre jej živiny je v oblastiach (napr. Andy), kde je nedostatok listovej zeleniny a krajina trpí nedostatkom nesprávnej stravy a výživy nevyhnutnou súčasťou stravy, čím zabezpečuje pre telo potrebné živiny a udržiava ho zdravé.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že zubné implantáty môžu pomáhať zlepšovať príjem živín z potravy - v porovnaní s chýbajúcimi zubami?

Čo je obsahom Macy peruánskej?

Výživová hodnota sušeného koreňa Macy môže obsahovať približne:

  • 60 - 75 % sacharidov, 
  • 10 - 14 % bielkovín vo forme polypeptidov a aminokyselín (vrátane významného množstva arginínu, serínu, histidínu, kyseliny asparágovej, kyseliny glutámovej, glycínu, valínu, fenylalanínu, tyrozínu a treonínu), 
  • 8,5 % vlákniny (vláknina môže mať pozitívny vplyv na tráviaci systém, no zo začiatku  to môže spôsobovať hnačku, pozitívom je, že tak môže dochádzať k regulácii črevného priechodu a tým zvýšeniu komfortu trávenia pre zdravý život), 
  • 2,2 % lipidov,
  • 250 mg vápnika, 
  • 2 g draslíka,
  • selén,
  • fosfor,
  • minerálne látky,
  • beta-ekdyzón,
  • uhľohydráty,
  • p-metoxybenzylizotiokyanát (chemický výskum ukazuje, že údajne môže mať afrodiziakálne vlastnosti),
  • glukozinoláty (čerstvý koreň ich obsahuje cca 1 %),
  • 15 mg železa na 100 g sušeného koreňa,
  • mastné kyseliny (vrátane kyseliny linolovej, palmitovej a olejovej),
  • aminokyseliny (prítomné sú aj najmenej štyri alkaloidy, ktoré však ešte neboli kvantifikované),
  • 0,05 % až 0,1 % steroly,
  • alkaloidy, 
  • triesloviny,
  • rastlinné steroly, 
  • saponíny,
  • sitosteroly, 
  • stigmasteroly,
  • ďalšie vitamíny (vitamín B1, vitamín B2, vitamín B12, vitamín C, vitamín E)  a minerály. 

Využitie a účinky Macy

Maca - Mocný liečebný prostriedok: Informácie vo videu od biológa Petra Chobota z Incabotanica

Maca sa používa ako potravinový doplnok a tiež ako liek pre ľudí a zvieratá. 

Najčastejšie sa využíva v ľudovom liečiteľstve ako rastlinný liek, na zvýšenie sexuálnej a reprodukčnej funkcie a vďaka svojim afrodiziakálnym vlastnostiam je známa tiež ako “peruánska viagra”.

Tip: Inšpirácie a tipy ako vrátiť do manželstva iskru

Považuje sa za sexuálny stimulant, ktorý pomáha v boji proti impotencii a erektilnej dysfunkcii. Klinické štúdie ukázali, že Maca má spermatogénne účinky a účinky na zvýšenie plodnosti, pretože zlepšuje parametre spermií (zvyšuje ich pohyblivosť a počet), zlepšuje sexuálne funkcie (hlavne koreň Macy - reguluje hormonálnu rovnováhu) u ľudí a má pozitívny vplyv na mužský pohlavný hormón androgén.

Svoje obľúbené využitie si našla aj pri znížení nežiaducich symptómov menopauzy u žien (obsahuje prírodné fytosteroidy, ktoré pomáhajú odstrániť niektoré príznaky, ako sú návaly horúčavy, podráždenosť, a pod. bez vedľajších účinkov), kde kontroluje jej príznaky a počet estrogénu v tele, v čoho dôsledku je schopná kompenzovať jeho nedostatok. 

Moderný farmakologický výskum dokázal, že Maca je prospešná na zvýšenie energie, zlepšenie pamäte a tiež schopnosť učiť sa, pomáha proti únave a modulácii nervového systému, navracia a posilňuje vitalitu, zmierňuje chronickú únavu a zvyšuje odolnosť organizmu voči ochoreniam, spomaľuje proces starnutia, posilňuje sebavedomie. Pri dlhodobom užívaní pomáha udržať dobrý zrak a sluch a u starších ľudí napomáha zachovať pevnosť kostí a svalov.

Tip: Vedeli ste, že na sebavedomie ma obrovský vplyv aj spôsob nášho obliekania? Poznáte hlavné zásady obliekania a dress code pre slávnostné príležitosti?

Maca (Žerucha) peruánska môže mať taktiež účinky:

  • protirakovinové (môže zabraňovať výskytu určitých nádorov alebo mutácií v niektorých bunkách, obsahuje glukosinát - látku s trochu pikantnou chuťou, ktorá má protirakovinové vlastnosti a je schopná eliminovať poškodené bunky alebo bunky náchylné k mutáciám. Maca navyše môže mierniť vedľajšie účinky rádio a chemoterapie - urýchľuje rast vlasov, pomáha organizmu rýchlejšie navrátiť sily.), 
  • antioxidačné, 
  • antimikrobialne (pôsobiace proti mikroorganizmom), 
  • imunoregulačné, 
  • imunostimulačné (pri liečbe tuberkulózy), 
  • anti-dysmnezické (zabraňujúce poruchám pamäte), 
  • antidepresívne (má schopnosť regulovať hormonálnu hladinu, bojuje s vedľajšími účinkami antidepresívnych liekov) - proti úzkosti (lieky na spanie a proti úzkosti znižujú hladiny libida), 
  • anti-osteoropózne (pomáha predchádzať vzniku osteoporózy a podieľa sa na jej liečbe), 
  • neuroprotekčné (priaznivé na neurologický systém), 
  • hepatoprotekčné (priaznivé na pečeň a žlčník), 
  • v prípadoch podvýživy (anémia, nechutenstvo), tiež v období rýchleho rastu, či po prekonaní ťažkých a vysiľujúcich chorôb, nedostatku energie (uľahčuje refeneráciu a dlhotrvajúcu únavu) a zvýšenej psychickej a fyzickej záťaži (napr. vrcholoví športovci a ľudia, ktorí potrebujú doplniť silu a energiu, pre ktorých sa Maca stáva súčasťou stravy a tým výrazne zlepšuje ich výkon a tiež zabraňuje nadmernému opotrebovaniu kĺbov a šliach),
  • proti UV žiareniu (zvyšuje hrúbku epidermis a stará sa o pokožku), 
  • podporuje liečbu akné a rast vlasov,
  • uľahčuje hojenie rán a regeneračné procesy.

Existujú dôkazy, že koreň Macy v potrave redukuje lipidy = koreňový prášok a etanolové extrakty z neho znižujú cirkulujúcu glukózu, čo  môže mať za následok špecifický prínos pre pacientov s cukrovkou.

Maca peruánska a jej vysoký podiel zastúpenia aminokyselín a iných výživných látok v koreni je vhodným doplnkom pre zlepšenie endokrinných funkcií a funkcií štítnej žľazy, hormonálne vyrovnanie (udržiava tvorbu hormónov v rovnováhe) a taktiež pre zlepšenie imunitného systému (vďaka vysokému obsahu alkaloidov, najmä macainu, môže stimulovať obranné bunky tela (známe ako fagocytárne), čím  prispieva k tomu, že je schopná udržať organizmus v stresových situáciách uvoľnený, čím znižuje pravdepodobnosť poruchy obrany organizmu).

Zaujímavosťou je, že Maca bola už pred rokmi zaradená do jedálneho lístka ako doplnok stravy pre kozmonautov.

Plodnosť a sexuálna aktivita

Maca - Hormonálny systém a libido: Informácie o mace od biológa Petra Chobota z Incabotanica

Tip: Poznáte ďalšie spôsoby ako zvýšiť sexuálnu výkonnosť (nielen) u mužov?

Indiáni majú príslovie, že “Maca má moc, darovať bezdetným manželom potomkov”.

Prvotné štúdie, kedy vedci zisťovali účinnosť Macy na plodnosť, sa vykonávali na zvieratách - potkanoch. Už v roku 1961 bolo zistené, že Maca skutočne plodnosť u potkanov zvyšuje a odvtedy bol klinický výskum na sexuálne funkcie výrazne podporovaný. Väčšinu týchto výskumov uskutočňovali a hradili dvaja obchodníci, ktorí výrobky v USA a zahraničí predávali.

Štúdia publikovaná v roku 2000 vykonávaná predajcom Macy na potkanoch a myšiach, v roku 2001 uviedla aj priaznivý vplyv na produkciu, zlepšenie počtu a pohyblivosť mužských spermií u deviatich zdravých dospelých mužov.

V roku 2002 bol vykonávaný test „sebaponímania na sexuálnu túžbu“,kde boli u zdravých mužov dokázané účinky zvýšenia libida.

Sušený koreň Macy obsahuje vysokú koncentráciu životne dôležitých živín a asi 10% bielkovín (väčšinou aminokyselín), čím by boli vysvetlené jej blahodarné účinky. 

Aminokyseliny sú stavebné prvky bielkovín, ktoré sú potrebné na zabezpečenie mnohých bunkových funkcií v tele (sexuálne a reprodukčné funkcie) a tiež výrobu neurotransmiterov (dopamín a noradrenalín), ktoré prenášajú signály v nervovom systéme a hrajú hlavnú úlohu v procese sexuálneho vzrušenia a fyzickej výkonnosti počas sexu. 

Medzi ďalšie aminokyseliny, ktoré sú v Mace taktiež zastúpené (neurotransmitery ich vyžadujú) patria aj fenylalanín, tyrozín, histidín (telo ho využíva na produkciu histamínu, ktorý je dôležitý v sexuálnych funkciách - počas ejakulácie a orgazmu a je zodpovedný za predčasnú ejakuláciu, či neschopnosť a ťažkosti s dosiahnutím orgazmu, preto je v týchto prípadoch potrebné histidín doplniť) a arginín (pravdepodobne pomáha pri tvorbe oxidu dusnatého, o ktorom sa predpokladá, že pôsobí proti mužskej impotencii (zvyšuje prietok krvi do pohlavných orgánov) a tiež zvyšuje produktivitu, hybnosť spermíí a zvyšuje počet ďalších pohlavných aktov).

Tip: Viete ako môže dialýza ovplyvniť sexualitu a partnerské vťahy? Pozrite si inšpirácie pre pacientov na domácej dialýze.

Druhy a účinky podľa farebnosti

Maca - Pamäť a depresia: Informácie vo videu od biológa Petra Chobota z Incabotanica

Maca peruánska je vďaka vysokému obsahu výživných látok (vitamíny, omega-3 mastné kyseliny, vláknina, antioxidanty, mineraly…) nie nadarmo označovaná ako “superpotravina”.

V prírode sa nachádzajú 3 druhy Macy:

  • Maca Biela, 
  • Maca Červená 
  • Maca Čierna

Tieto tri druhy Macy sa od seba odlišujú farbou, chuťou a taktiež špecifickými vlastnosťami. Ich chuť je podobná chuti sladového karamelu, avšak Maca Červená má chuť oproti ostatným menej výraznú, jemnejšiu a sladšiu.

Maca Biela

Maca Biela, označovaná ako univerzálna, bola odpradávna v andskej kultúre využívaná ako potravina, ktorá pomáhala obyvateľom zlepšiť ich fyzické zdravie a výdrž. Maca Biela neobsahuje kofeín ani glutén, čím neovplyvňuje centrálny nervový systém.

Maca Biela - jemne mletý prášok

Špecifiká Macy Bielej:

  • “viagra v Andách” - zvyšuje libido a sexuálnu túžbu, či sexuálnu výkonnosť a výdrž u mužov a žien (zabezpečuje lepší prietok krvi v tele, vrátane panvovej oblasti) a taktiež má výrazne priaznivý vplyv na produkciu, počet a pohyblivosť mužských spermií, pôsobí ako afrodiziakum, 
  • znižuje stres, únavu a úzkosť - má posilňujúci účinok, napomáha prispôsobiť sa nepriaznivým podmienkam prostredia, revitalizuje - zosilňuje  dodáva telu vzpruhu,
  • zvyšuje energiu a fyzický výkon, pamäť - je vhodná najmä pre športovcov, ktorí vynakladajú výrazné úsilie a potrebujú zvýšiť príjem energie,
  • posilňuje imunitu a regeneruje organizmus - silný antioxidant,
  • znižuje LDL cholesterol - čím chráni telo pred kardiovaskulárnymi ochoreniami,
  • znižuje krvný tlak (v prípade ak beriete lieky na tlak, prekonzultujte užívanie Macy s lekárom, prípadne ho požiadajte o prísnejšie sledovanie),
  • pomáha predchádzať pri vzniku cukrovky - vďaka vysokému obsahu vlákniny a nízkemu glykemickému indexu spomaľuje vstrebávanie glukózy v tele,
  • pomáha pri osteoporóze - obsahuje vysoké percento vápnika, ktorý je základnou zložkou kostného tkaniva,
  • pomáha pri chudokrvnosti (anémii) - vďaka vysokému obsahu železa a vápnika (potrebný na činnosť srdca, nervov, svalov a zrážacie vlastnosti krvi),
  • pomáha ženám zmierniť príznaky v menopauze - znižuje pocity a zmeny nálad, môže pomáhať znižovať depresiu, podráždenosť, úzkosť, nespavosť a pocit nedostatku energie, či únavu,
  • pomáha mužom zmierniť príznaky v andropauze (tzv. “kríza stredného veku” zapríčinená poklesom mužského hormónu testosterónu) - znižuje mrzutosť, zmeny nálad, psychické problémy sprevádzajúce pocit menejcennosti, depresie a úzkostné stavy, zvyšuje nedostatok energie a taktiež sa správa ako “viagra”, čím mužom napomáha dodať sebavedomie,
  • pomáha pri chudnutí - vďaka svojmu zloženiu (cca 60 % sacharidov, vláknina) zvyšuje pocit sýtosti a následne znižuje chuť do jedla.,
  • ochrana pleti pred UV žiarením.

Maca Červená

Šupka Macy Červenej sa odlišuje farebnosťou - je tmavočervenej farby. Koreň a vnútro sa od ostatných druhov neodlišuje, preto účinky jednotlivých práškov Macy sa od seba odlišujú minimálne.

Maca Červená - jemne mletý prášok

Okrem výhod, ktoré sme uviedli v obsahu Macy Bielej - Maca Červená je špecifická aj týmito funkciami:

  • posilňuje libido u žien - označovaná ako “ženská maca”, ovplyvňuje dozrievanie vajíčok, čím pôsobí na vyššiu plodnosť a zabezpečuje hormonálnu rovnováhu, psychickú, energetickú a mentálnu pohodu,
  • pôsobí ako adaptogén - zvyšuje odolnosť voči fyzikálnym, chemickým alebo biologickým agresorom, dodáva energiu, uvoľňuje myseľ, zlepšuje pamäť a výdrž, potláča stres,
  • zlepšuje funkciu štítnej žľazy - obsahuje  glukozinoláty, ktoré zastavujú, až spomaľujú príjem jódu (Maca ho obsahuje veľmi malé množstvo) a T3 (aktívny hormón štítnej žľazy). Maca ovplyvňuje predovšetkým hypotalamus (produkuje hormón thyrotropin) a hypofýzu (podmozgová žľaza). Pri užívaní Macy a hyperthyreóze (zvýšenej funkcii štítnej žľazy) je potrebné byť opatrný, vzhľadom k tomu, že veľa výrobcov zakazuje pri type tohto ochorenia tento výrobok používať. 
  • zlepšuje akné,
  • má silný vplyv na funkciu prostaty,
  • posilňuje imunitu - vďaka vysokému nutričných látok,
  • spomaľuje proces starnutia - najvyššia koncentrácia fytonutrientov spomedzi ostatných druhov Macy. Fytonutrienty sú chemické látky nachádzajúce sa v potravinách, ktoré ovplyvňujú naše zdravie, zlepšujú telesné procesy a pomáhajú v boji proti niektorým chorobám a spomaľujú proces starnutia.

Maca Čierna

Maca Čierna, prezývaná aj “posilňujúca kvetina prichádzajúca z výšin” sa od ostatných druhov Macy odlišuje nielen sfarbením dužiny, čo má vplyv na jej vlastnosti, ale má výnimočné vlastnosti, ktoré sú pre ňu špecifické. Chuť Macy Čiernej je ľahko nasladkastá a zároveň horká.

Maca Čierna - jemne mletý prášok

Maca Čierna - extrakt

Maca Čierna - sirup

Okrem výhod, ktoré sme uviedli v obsahu Macy Bielej - Maca Čierna je špecifická aj týmito funkciami:

  • “tzv. mužská Maca” - stimuluje prirodzenú produkciu testosterónu, zlepšuje plodnosť a potenciu u mužov, zvyšuje libido, kvalitu spermií a sexuálnu túžbu, 
  • zvyšuje svalovú hmotu - keďže Maca je považovaná aj za anabolikum, pomáha budovať svalstvo,
  • chráni pred ochorením prostaty - posilňuje zdravie mužov, 
  • má silný vplyv na podporu pamäti - výrazne stimuluje mozgové funkcie, osviežuje mozog, podporuje vytrvalosť a koncentráciu, 
  • regeneruje celý organizmus - napomáha pri regenerácii organizmu vrátane nervovej sústavy, zlepšuje kvalitu spánku.

 Podľa niektorých zdrojov, môže maca údajne aj pomáhať ľuďom s ADHD. Viac informácii o tom, čo je ADHD a aká je jeho liečba.

Maca a jej formy spracovania 

Maca - Ochrana pleti pred UV: Informácie vo videu od biológa Petra Chobota z Incabotanica

Maca peruánska je nepochybne úžasným zdrojom prírodných životne dôležitých živín, no aby mala dostatočný účinok a bola pre náš organizmus stráviteľná, je potrebné ju vhodne spracovať. V Andách je zvykom čerstvú Macu variť alebo piecť na popole. Veľmi často ju konzumujú strúhanú alebo sušenú alebo ju najskôr rozvaria vo vode alebo v mlieku na kašu a tak si z nej vyrobia kvasený nápoj „maca chica“.

Maca peruánska je dostupná ako Maca:

  • pražená - je vhodná pre jednotlivcov, ktorí chcú viditeľne zväčšiť objem svalovej hmoty a posilniť fyzický stav organizmu, no treba mať na pamäti, že ju tolerujú väčšinou ľudia, ktorí nemajú problém s tráviacim traktom,
  • gelatinizovaná - vďaka vystaveniu do krátkeho varu (čím netrpí tráviaci trakt), kedy sú škrobové glycidické väzby prerušené, je lepšie stráviteľná (viac ako 98 %), lepšie sa rozpúšťa = rýchlejší účinok a taktiež týmto spôsobom sú v nej zachované všetky pozitívne vlastnosti, okrem zvýšenia svalovej hmoty a váhy. 
  • vo forme extraktov - extrakty sú laboratórne vyrábané výťažky, ktoré môžu mať rôzne silnú koncentráciu,
  • v podobe raw - surovej stravy, čo je síce dosť populárne u “raw fanúšikov”, ale pri konzumácii surovej Macy môžu byť problémom goitrogény - zlúčeniny, ktoré sa v nej nachádzajú a môžu narušiť funkciu štítnej žľazy a zhoršiť riziko srdcových chorôb a demencie a taktiež sa zvyknú dostaviť aj nežiadúce účinky ako napríklad bolesť žalúdka, či problémy s trávením. Preto je Macu pred konzumáciou potrebné tepelne upraviť ohrevom nad 43°C, čo sa pri konzumácii surovej rastliny v podobe raw nestane.

Na marketingovom trhu je tento výživový doplnok momentálne populárny ako na prášok pomletý sušený koreň Macy, ktorý niektoré spoločnosti balia do kapsúl, podľa ktorých potom určujú dávkovanie.

Maca a dávkovanie

Maca je označovaná ako doplnok stravy, teda potravina, ktorou by sme sa nemali predávkovať (ľudia v Andách konzumujú aj viac porcií koreňa denne). Nájsť ale správne množstvo, ktoré by nám zaistilo to, čo od rastliny očakávame, si budeme musieť overiť sami na sebe a na svojich pocitoch a potrebách, už len preto, že každý máme odlišnú váhu a iný príjem a výdaj energie denne. 

Obvyklé dávkovanie pre dospelú osobu Macy v práškovej forme je 5 až 7 g denne (1 plná čajová lyžička), ktorú môžeme rozmiešať vo vode, mlieku, jogurte, prípadne použiť pri príprave šalátov, pudingov, polievok, omáčok a iných potravín (ideálne pri raňajkách, pretože je možné, že ak si dáme Macu v neskorších hodinách, môže nás nabudiť až do takého štádia, že večer nebudeme môcť zaspať). Pre deti od 3 rokov, je možné podávanie práškovej Macy  1/2 lyžičky denne. Tehotným a dojčiacim ženám tento produkt nie je odporúčaný, ale veľmi dôležité je prečítať si na príbalovom letáku inštrukcie priamo od daného výrobcu, vzhľadom k tomu, že každý výrobok má svoju koncentráciu.

Tip: Najjednoduchšie je macu rozmiešať v kašovitom jedle, alebo vo vode vo vhodnom hrnčeku - len pozor na teplotu nápoja, nedávajte macu do vriacej vody ani príliš horúceho jedla.

Maca a výživa pre deti: Informácie vo videu od biológa Petra Chobota z Incabotanica

Aj keď Macu Peruánci zvyknú konzumovať počas celého života, odporúča sa dať si od nej aj pauzu. Ideálne by bolo, aby sme ju vysadili aspoň na 1 týždeň 2 - mesačného užívania, prípadne na jeden deň v týždni. 

Vedľajšie účinky

Tak ako sme písali vyššie, Maca môže spôsobiť vedľajšie účinky hlavne, ak nebudeme dodržiavať jej tepelnú úpravu, no aj napriek tomu môže malé percento užívateľov pociťovať na začiatku nevoľnosť a prítomnosť hnačky. Je to kvôli vysokému obsahu vlákniny, ktorú Maca obsahuje a práve tá aktivuje tráviaci systém, ktorý následne čistí. 

Niektorí spotrebitelia dokonca popisujú problémy so spánkom, úzkosťou a nervozitou, ktorá je spätá s prílišným množstvom nárazovej energie. Taktiež sa môžu objaviť dočasné problémy s pleťou a tvorbou akné, ktoré sa ale postupným vyrovnávaním hormónov upravia. Pálenie záhy býva veľmi zriedkavým problémom. Aby sme týmto nežiaducim účinkom predišli, možno by by bolo vhodné začať s dávkovaním pozvoľnejšie a na začiatku prijímať menšie množstvá tejto superpotraviny, prípadne na chvíľu užívanie prerušiť. 

Tým, že Maca vyrovnáva hladinu hormónov v tele, zvyšuje chuť do jedla a  môže tiež ovplyvniť prírastok na váhe.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že aj čistota a poriadok môže vplývať na psychickú pohodu? Pozrite si praktické inšpirácie ako jednoducho udržiavať svoju domácnosť čistú.

Ako rýchlo sa dostaví účinok Macy?

Ako každý doplnok stravy, či liek na dlhodobé užívanie, aj Maca potrebuje svoj čas, aby mohla prejaviť svoje úžasné a jedinečné účinky, preto musíme byť trpezliví. Niekedy sa účinky zvyknú dostaviť už po 10 dňoch, ale väčšina konzumentov hovorí o dobe 30 dní.

Ako správne Macu skladovať 

Skladovanie Macy závisí od toho, v akom stave sa nachádza a v akom prostredí žijeme. Prášok Macy je ideálne skladovať v suchu a teplote do 25⁰ C a nevystavovať priamemu slnečnému žiareniu. Je potrebné ho chrániť pred vlhkosťou, ak však žijeme v oblasti, kde to nie je až tak možné, bude lepšie ho uchovávať v chladničke, príp. mrazničke. Pri dodržaní skladovacieho režimu tak prášok vydrží dva roky. Zaujímavosťou je, že sušené buľvy tejto rastliny môžu byť uchovávané až 7 rokov a nestratia svoju hodnotu.

- slúži len pre predstavu na informačné účely, nejedná sa o overené zdroje!

Použitá literatúra:

  1. ŠÍPOŠ Dávid, VPLYV ŽERUCHY PERUÁNSKEJ NA VYBRANÉ HEMATOLOGICKÉ PARAMETRE KRÁLIKA, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov
  2. https://rain-tree.com/maca.htm#.WXr2vK2B3Up
  3. https://www.zdravebyliny.sk/dokumenty/inca-botanica-produktovy-katalog-liecive-byliny.pdf
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98e%C5%99icha_peru%C3%A1nsk%C3%A1
  5. https://www.rostlinyzperu.cz/sk/maca--maka/
  6. https://brandmedic.pk/maca-root-in-pakistan-hormone-and-fertility-treatments/
  7. https://www.lifestylesuplementos.com.br/red-maca-peruana-60-capsulas-color-andina-food
  8. https://www.lifestylesuplementos.com.br/maca-energy-60-capsulas-color-andina-food
  9. http://www.osteoporoza.sk/pacienti/vyziva/vapnik/
  10. https://www.spiceography.com/cooking-with-maca/
  11. https://tatianabencekova.sk/ako-moze-maca-pomoct-zenam-pocas-menopauzy/
  12. https://www.macaperuanska.sk/maca-otazky-a-odpovede/
  13. https://www.energiezivota.com/superfoods-superpotraviny/maca-stitnou-zlazu-ovlivnuje-neprimo/
  14. https://www-naomijudge-com.translate.goog/maca-benefits-hormones/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sk&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=nui,sc

 

Autor:

 

PhDr. Mgr. Eva Medvecká, PhD., DiS

Vyštudovala III.st. VŠ v odbore ošetrovateľstvo. Má špecializáciu z anesteziológie, resuscitológie a urgentnej starostlivosti, špecializáciu z komunitného ošetrovateľstva.

38 rokov pracovala ako vedúca sestra na OAIM. Od roku 2015  je konateľom  ADOS.

Počas dlhoročnej odbornej praxe a celoživotného vzdelávania získala široké spektrum multiodborových vedomostí a skúsenosti v nemocničných zariadeniach, ale aj v  komunitnej domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Prednáša, konzultuje a oponuje  diplomové práce na VŠ v odbore ošetrovateľstvo.

 (nejedná sa o oficiálne vedecké a overené zdroje - slúži len pre predstavu a informačné účely)

 Viac informácií o tomto úžasnom produkte vám radi poskytneme mailom alebo telefonicky, príp. v našom katalógu produktov.