Maca Čierna

Základná cena10,00 €
Celkom:10,00 €
Celková zľava:
Zloženie: 100% Žerucha peruánska - Maca (Lepidium meyenii) - koreň (jemne mletý prášok)

Maca má vysoký obsah nutričných látok. Výrazne posilňuje imunitný systém, hormonálny systém a celkovo telesnú vitalitu. Priaznivo ovplyvňuje psychické a mentálne zdravie. Má pozitívny vplyv na plodnosť a libido.
 
inca-logo
Skladom: 2 ks Dodanie: 1-3 dni

Maca Čierna - superpotravina, Inca Botanica

Zloženie: 100% Žerucha peruánska - Maca (Lepidium meyenii) - koreň (jemne mletý prášok)

Naša Maca pochádza z výšok nad 3500 m.n.m. a má neporovnateľne silnejšie účinky ako Maca pestovaná v nížinách. 

 

Nesmú užívať osoby s hyperfunkciou štítnej žľazy!

Neodporúča sa tehotným a dojčiacim ženám, deťom do 3 rokov.

Možná precitlivenosť na obsiahnuté látky.

Nie je náhradou pestrej stravy ani predpísanej medikácie.

 

Ďaľšie informácie môžete nájsť na voľne dostupných zdrojoch, videá:

Petr Chobot - Maca - Hormonálny systém a libido

Petr Chobot - Maca - Imunita a regenerácia

Petr Chobot - Maca - Mocný liečebný prostriedok

Petr Chobot - Maca - Ochrana pleti pred UV

Petr Chobot - Maca - Pamäť a depresia

Petr Chobot - Maca a výživa pre deti

Viac informácií o tomto úžasnom produkte Vám radi poskytneme mailom alebo telefonicky, príp. v našom katalógu produktov.

 

Dávkovanie a spôsob použitia: Odporúčame 1-2 čajové lyžičky prášku denne, najlepšie vmiešať do jedla, alebo rozmiešať vo vlažnej vode a vypiť.

Skladovanie: Skladujte v suchu a teplote do 25 ° C. Nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu.

Krajina pôvodu: Peru

Výrobca: Blue Bloom s.r.o., Rybná 716/24, 110 00 Praha 1

Hmotnosť: 111g

Pravosť a kvalitu ponúkaných výrobkov si môžete overiť na stránkach našeho dodávateľa kliknutím sem.


Čo na Macu Peruánsku hovoria vedecké výskumy?

Žerucha peruánska - maca (Lepidium meyenii)

Bujne rastúca maca bola objavená Indami pred 2000 rokmi, no jej prvé archeologické náleziská siahajú až do roku 1600 pred naším letopočtom. Ako prvý je v roku 1843 opísal Gerhard Walpers. Do roku 1999 sa vyťažilo viac ako 1200 hektárov Macy a dopyt po rastline za dve desaťročia vzrástol 11-násobne. 

Žerucha peruánska (Lepidium meyenii), inak nazývaná aj Maca peruánska je dvojročná výživovo hodnotná rastlina pestovaná vysoko v stredných Andách, v nadmorskej výške do 4000 až 4500 metrov nad morom, v nehostinných oblastiach intenzívneho slnečného žiarenia a prudkého vetra, ktoré vďaka svojim extrémnym teplotám a skalnatej pôde patria medzi najhoršie poľnohospodárske pôdy na svete. Pestuje sa tiež v Peru a v Číne. Maca je medzi jej kultivovanými druhmi považovaná za jednu z najtolerantnejších rastlín v odolnosti voči mrazu. 

 

Obr. 1 Maca peruánska

 

Maca patrí do rodiny horčicovitej, má nízko rastúci koreňový systém, vrúbkované listy, ktoré ležia blízko pri zemi a vytvárajú malé, samoopelivé, takmer biele kvety. Časť, ktorá sa zo škrobnatej rastliny Macy peruánskej využíva, je koreň (vyzerá ako veľká reďkovka alebo repa, chuťou pripomína skôr zemiak).

Maca peruánska sa rozmnožuje semenami, je trvalka, pestuje sa však ako jednoročná rastlina. Na vyťaženie koreňov je potrebných sedem až deväť mesiacov. 

Čo obsahuje maca peruánska?

Výživová hodnota sušeného koreňa maca obsahuje:

  • 60 - 75% sacharidov, 
  • 10 - 14% bielkovín vo forme polypeptidov a aminokyselín (vrátane významného množstva arginínu, serínu, histidínu, kyseliny asparágovej, kyseliny glutámovej, glycínu, valínu, fenylalanínu, tyrozínu a treonínu), 
  • 8,5% vlákniny, 
  • 2,2% lipidov,
  • 250 mg vápnika, 
  • 2 g draslíka,
  • selén,
  • fosfor,
  • minerálne látky,
  • beta-ekdyzón,
  • uhľohydráty,
  • p-metoxybenzylizotiokyanát (chemický výskum ukazuje, že údajne má afrodiziakálne vlastnosti),
  • glukozinoláty (čerstvý koreň ich obsahuje cca 1%)
  • 15 mg železa na 100 g sušeného koreňa,
  • mastné kyseliny (vrátane kyseliny linolovej, palmitovej a olejovej),
  • aminokyseliny (prítomné sú aj najmenej štyri alkaloidy, ktoré však ešte neboli kvantifikované),
  • 0,05% až 0,1% steroly,
  • alkaloidy, 
  • triesloviny,
  • rastlinné steroly, 
  • saponíny,
  • sitosteroly, 
  • stigmasteroly,
  • ďalšie vitamíny (vitamín B1, vitamín B2, vitamín B12, vitamín C, vitamín E)  a minerály.

Využitie a účinok macy

Maca sa používa ako potravinový doplnok a ako liek pre ľudí a zvieratá. Najčastejšie využíva v ľudovom liečiteľstve ako rastlinný liek, na zvýšenie sexuálnej a reprodukčnej funkcie u žien, pri znížení nežiaducich symptómov menopauzy. Klinické štúdie ukázali, že Maca má spermatogénne účinky a účinky na zvýšenie plodnosti, pretože zlepšuje parametre spermií (zvyšuje ich pohyblivosť a počet), zlepšuje sexuálne funkcie (hlavne koreň Macy - reguluje hormonálnu rovnováhu) u ľudí a má pozitívny vplyv na mužský pohlavný hormón androgén.

Moderný farmakologický výskum dokázal, že Maca je prospešná na zvýšenie energie, zlepšenie pamäte, pomáha proti únave a modulácii nervového systému

Žerucha peruánska má taktiež protirakovinové, antioxidačné, antimikrobiolálne (pôsobiace proti mikroorganizmom), imunoregulačné, anti-dysmnezické (zabraňujúce poruchám pamäte) antidepresívne, anti-osteoropózne, neuroprotekčné (priaznivé na neurologický systém) a hepatoprotekčné (priaznivé na pečeň a žlčník) účinky. Maca tiež obsahuje účinky proti UV žiareniu a úzkosti.

Existujú dôkazy, že koreň Macy v potrave redukuje lipidy = koreňový prášok a etanolové extrakty z neho znižujú cirkulujúcu glukózu, čo  má za následok špecifický prínos pre cukrovku.

Účinky macy

BIOLOGICKÉ ČINNOSTI A KLINICKÝ VÝSKUM