Samardala - bulharský medový cesnak
DOPLNOK STRAVY - bylinné korenie, Inca Botanica
Samardala, alebo tiež Bulharský medový cesnak je tradičná silno aromatická bulharská bylina, ktorá sa používa na výrobu tzv. farebnej soli. Táto bylinná soľ je typickým bulharským korením, ktoré vzniká zmiešaním kuchynskej soli a rozomletých sušených listov bulharského medového cesnaku. Korenie má nielen takmer návykovú chuť, ale je aj veľmi zdravé, a to predovšetkým vďaka účinkom bulharského medového cesnaku. Jeho účinky sú porovnateľné s účinkami nášho medvedieho cesnaku. Chuť zdravej a voňavej samardaly je silná, horká a korenistá, zvlášť keď je rastlina svieža a viac pripomína chren.
Samardala - Medový cesnak patrí do rodiny allium a je endemický na Balkánskom polostrove. V Bulharsku sa samardala vyskytuje vo voľnej prírode hlavne vo východnej časti balkánskych hôr, v oblastiach Sliven, Stara Zagora a Strandzha. Jej druh v prírode nie je tak dobre známy. V severozápadnej časti krajiny je považovaná za druh divokej cibule, čo je spôsobené jej miestnym názvom - psie cibule. V južnom a juhozápadnom Bulharsku je známa ako strihač. Má trojposchodovú stopku, z ktorej na jar vyrastajú krásne malé zvončeky. Rastlina je zaradená na zoznam užitočných rastlín podľa zákona o liečivých rastlinách. Obsahuje totiž špecifický éterický olej, steroly, triesloviny a flavonoidy, ktoré v kombinácii majú silný protizápalový účinok. S imunitným systémom robia zázraky a stimulujú ho k plnej rýchlosti. Na základe vedeckých výskumov vykonávajú vedci v Bulharsku množstvo štúdií zameraných na účinky samardaly v rámci prevencie onkologických ochorení.
Korenie Samardala obsahuje:
Samardala - Bulharský medový cesnak (Nectaroscordum siculum bulgaricum-folium), soľ
Rastlina obsahuje špecifický éterický olej, steroly, triesloviny a flavonoidy.
Nutričné hodnoty v g na 100g:
|
|
Energetická hodnota kcal / 100g
|
88 kcal
|
Sacharidy
|
4,15
|
Bielkoviny
|
1,06
|
Soľ ako NaCl
|
88,5
|
Tuk
|
<0,10
|
Spôsob použitia:
Samardala sa používa na úpravu teplých i studených jedál a pokrmov. Pri príprave teplých jedál je vhodné samardalu použiť až pri konečnej úprave pokrmu. Pri varení či pečení by medový cesnak dostal horkú chuť a stratil by niečo zo svojich vhodných účinkov. V studenej kuchyni môžeme toto bylinné korenie použiť na dochutenie sendvičov s maslom, sendvičov s mletým mäsom, pizze, varených vajec, pudingu, kreviet, zemiakov, zeleniny, príloh a pod.
Upozornenia:
- Výrobok nie je náhradou pestrej a vyváženej stravy, ani predpísanej medikácie.
- Užívanie nie je vhodné pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy.
- Nie je vhodné pre domáca zvieratá.
- Možná precitlivelosť na obsiahnuté látky.
Skladovanie:
Uchovávať mimo dosahu detí!
Uchovávajte v suchu pri teplote do 25°C.
Hmotnosť: 30 g
Výrobca: Blue Bloom s.r.o., Rybná 716/24, 110 00 Praha 1
Vyrobené v ČR
Krajina pôvodu rastliny: Bulharsko
Viac informácií o tomto úžasnom produkte Vám radi poskytneme mailom alebo telefonicky, príp. v našom katalógu produktov.