SANGRE DE DRAGO Dračia krv

Prenádherný strom, ktorý poznáme pod niekoľkými názvami Croton lechleri, Croton draco var, Sangre de Grado, Sangre de Drago, Dračia krv, Drago, Sangue de Drago, Sangue de Agua, či Dracaena draco, známy je tiež ako "obrátený dáždnikový strom".

Dračia krv - 1. časť: informácie od biológa Petra Chobota z Incabotanica

 

Dračia krv je jednoklíčnolistová rastlina s rozvetveným rastovým vzorom, subtropického rodu Dracaena, patriaca do čeľade "agavaceae", konkrétne dracéna drago - Dracaena Cinnabari (nemala by sa zamieňať s dracénou Draco), ktorá nemá žiadne letokruhy.

Strom dračej krvi má v mladosti jedinú stonku, ktorá približne v 10 až 15 roku prestáva rásť a následne sa začne vytvárať klas s voňavými bielymi alebo zelenými ľaliovitými kvetmi, rastúcimi na konci konárov, z ktorých vzniknú mäsité oranžovo-červené koralové bobule (plody obsahujúce 1 až 4 semená, s priemerom 4 až 5 mm, dozrievajúce päť mesiacov, zdroj potravy pre vtáky a iné zvieratá) a z nich sa vytvorí koruna koncových púčikov.

Takto sa koruna začína rozvetvovať. Každá vetva rastie 10 až 15 rokov a znova sa rozvetvuje. Korunu tvoria taktiež trsy tmavozelených kopijovitých listov, nachádzajúcich sa na konci jeho najmladších vetiev. Strom rastie veľmi pomaly  a kým dosiahne 1,2 metra, prejde aj desať rokov.

Názov „dračia krv“ pochádza zo živice - rumelky (organická látka označovaná ako guma alebo miazga), obsiahnutej v listoch, bobuliach a kôre stromu a pri ich poranení vyteká v tmavočervenej hustej farbe, podobnej krvi. 

 TIP: Vyskúšajte dračiu krv a jej zdravotné benefity

Strom Dračia krv rastie v Južnej Amerike, v oblasti Amazónie, ale pôvodom pochádza z Kanárskych ostrovov. Je prírodným symbolom ostrova Tenerife a kvitne  zvyčajne okolo marca (líši sa podľa toho, kde rastie).

Medzi najstaršie žijúce rastliny tohto druhu patrí exemplár „El Drago Milenario“ (tzv. tisícročný drak, pretože jeho vek sa najskôr odhadoval na viac ako 1000 rokov), rastúci na severozápade Tenerife v  Icod de los Vinos, ktorého vek sa odhaduje minimálne na 250 a maximálne na 365 rokov. Zároveň je najvyšším stromom tohto druhu.

Na vápencovej plošine Rokeb di Firmihin, sa na rozlohe približne 540 hektárov nachádza najzachovalejší a najväčší porast Dracena cinnabari.

Dračia krv - 2. časť: informácie od biológa Petra Chobota z Incabotanica

Zloženie dračej krvi

Dračia krv pozostáva z červeného sekrétu, ktorý je zozbieraný z 27 druhov rastlín zo štyroch čeľadí. Pochádza zo šiestich rastlín Dracaena (Dracaena draco, Dracaena cochinchinensis (zdroj etnomedicíny), Dracaena  cinnabari, Dracaena cambodiana, Dracaena loureiroi a Dracaena schizantha), ktorých hlavnou zložkou sú flavonoidy a ich oligoméry, ktoré sa vyznačujú predovšetkým svojimi antibakteriálnymi, protizápalovými, analgetickými, hypolipidemickými, hypoglykemickými a cytotoxickými účinkami.

Taktiež bol preukázaný účinok latexu ako anestetický, antialergický, antibakteriálny, antivírusový, antioxidačný, antiseptický, hemostatický, hojivý, imunomodulačný, protinádorový, protiplesňový, protihnačkový, protizápalový, tonizujúci, afrodiziakálny a protistresový.

Obsahuje množstvo antioxidantov (proantokyanidíny), alkaloid, taspín, tanín, proantokyanindín, flavonol, diterpén i ďalšie látky.

Použitie dračej krvi, zázračnej živice (nielen v medicíne)

Ľudia už v staroveku poznali účinky živice dračej krvi a jej využitie bolo bohaté a dodnes sa z týchto vedomostí ťaží. Dnes je využívaná ako silný doplnok zdravia a jej skúmanie neustále prebieha.

Na trhu ju môžeme nájsť v rôznych podobách, napríklad v tyčinkách, v kapsuliach s práškovým doplnkom, v alkoholových extraktoch a tinktúrach, v nepravidelných hrudkách, ako korálky, kvapky alebo masť. Pri lokálnych ochoreniach môžete použiť aj masti z dračej krvi.

Dračia krv má vďaka svojim liečivým vlastnostiam využitie na vnútorné a tiež vonkajšie použitie.

Dračia krv - 3. časť: informácie od biológa Petra Chobota z Incabotanica

Využitie dračej krvi:

1.RITUÁLY A KÚZLA

Dračia krv je jedna z najsilnejších zložiek vo využití na rôzne druhy rituálov. Síce je veľké množstvo ľudí voči tomu skeptické, už odpradávna sa používa v škole mágie na ochranu, či vyháňanie, liečenie alebo čistenie priestoru od negatívnej energie ako aj na pritiahnutie peňazí alebo lásky. 

Zaujímavosť: Viete ako môže nosené oblečenie zo second handov energeticky ovplyvňovať nositeľa?

Svojou špecifickou vôňou býva niekedy dračia krv tiež využívaná niekde aj ako kadidlo.

Pred tisíckami rokov ľudia verili, že ak sa živica pridá do zmesi bylín, zvýši silu pôvodnej zmesi. 

2.VONNÁ ESENCIA - PARFUM

Dračia krv je výstižná svojou intenzívnou zemitou vôňou, čím vytvára ponuku na samostatný parfum alebo zmiešaný s inými vôňami. 

3.ATRAMENT

Vďaka úžasnej červenej farbe živice sa dá dračia krv ľahko premeniť na atrament žiarivého odtieňa, ktorý si aj po usušení zachová svoju jasnú farbu. Jeho výroba je veľmi jednoduchá, stačí nám na to rozomletá živica, arabská guma a vodný alebo alkoholový základ.

4.FARBIVO

Jasná červená farba zo živice dračieho stromu pomáhala v stredoveku rozvoju obchodu. Dala sa vyrobiť doma a jej pigment sa využíval na farbenie drahých kameňov, skla a mramoru. 

V tejto modernej dobe sa farbivo využíva aj na maľovanie obrazov, avšak treba mať na pamäti, že dračia krv spolupracuje s inými prírodnými farbami a nie vždy sa však dobre spája s farbami modernejšími.

5.OKRASNÝ STROM

Špecifickosť Dracaena draco spočíva v tom, že dokáže rásť v suchých podmienkach a pre svoj život potrebuje iba malé množstvo vody. Jeho veľká koruna poskytuje rastlinám v okolí tieň, čím znižuje odparovanie vody. Je široko dostupný a jeho vzhľad vynikne v záhradách, parkoch a veľakrát býva využívaný na projekty trvalo udržateľnej krajiny, ktoré  znášajú  vodu a zachovávajú sucho. 

6.HUSĽOVÁ ŽIVICA

Od 18. storočia sa v Taliansku Dračia krv začala využívať pri výrobe huslí ako lakový náter, ktorý im dodával sýtu červeno - hnedú farbu. Husľová živica má využitie dodnes, napríklad v lakovom nátere huslí Stradivarius. 

7.ZUBNÁ PASTA

Hoci momentálne na trhu nie sú dostupné zubné pasty, ktoré by obsahovala dračiu krv, v 18. storočí existoval recept, podľa ktorého sa vyrábala.

Tip: Po umývaní zubov si môžete zuby prepláchnuť s vodou, do ktorej nakvapkáte cca 2-8 kvapiek dračej krvi: ideálne cca 1-3 minúty preplachovania a "kloktania" - môže pomáhať aj pri starostlivosti o zubné implantáty. alebo pri liečbe abscesu zubov.

8.Využitie dračej krvi v MEDICÍNE

V stredoveku sa v okolí Stredozemného mora Dračia krv používala ako všeliek. Dnešná doba priniesla rôzne testy, ktoré silu tejto rastliny potvrdili a “vypichli” jej špecifické a liečivé vlastnosti. 

Rastlina obsahuje taspín (koagulant, pôsobí aj protivírusovo), ktorý podporuje zrážanie krvi a pomôže zastaviť krvácanie. 

Poznámka: Na zastavenie krvácania je však vhodné použiť prípravky, ktoré sú doporučené lekárom.

Dračia krv - 4. časť: informácie od biológa Petra Chobota z Incabotanica

Dnešné výskumy nepotvrdili pomoc pri znížení horúčky, avšak v tradičnej medicíne bola živica na tento účel veľmi obľúbeným liekom.

Liečba môže byť nápomocná pri riešení tráviach problémov, preto je Dračia krv prítomná v rôznych farmaceutických preparátoch, ktoré nie je potrebné predpísať lekárom. 

Ukazuje sa tiež, že ako doplnok pri liečbe kladne ovplyvňuje črevné ochorenia typu Crohnovej choroby, ulceróznu kolitídu, žalúdočné vredy alebo vredy dvanástnika alebo pri zažívacích problémov spôsobených Helicobacterom pylori.

Jones v roku 2003 predstavil štúdiu, v ktorej potvrdil protizápalové účinky Dračej krvi a jej pozitívny vplyv na gastrointestinálny problém - hnačku, čo potvrdila aj štúdia publikovaná v časopise Phytotherapy Research.

Zázračná živica napomáha pri hnačke tak, že spomaľuje prietok vody, ktorá prechádza cez črevá, čím zabraňuje pohybu niektorých vírusov do buniek tela a taktiež eliminuje bolesť.

Liečivo bolo spočiatku používané u ľudí trpiacich na HIV/AIDS, ktorí trpeli hnačkami. V minulosti bola šťava stromu využívaná tiež proti hnačke cestovateľskej, či pri syndróme dráždivého čreva.

Dračia krv obsahuje látky používané na liečbu vírusových ochorení ako sú napríklad chemické zložky taspín a proantokyanidín, ktoré sú označované za prírodné antivirotiká, priaznivo pôsobí pri chrípke, či inom respiračnom ochorení.

Aj keď sú výskumy stále v prebiehajúcej fáze, pravdepodobnosť, že by Dračia krv podporovala liečbu alebo prevenciu cukrovky je vysoká. 

Podporuje regeneráciu a obranyschopnosť organizmu.

V dnešnej dobe je známe, že na zachovanie trvácnosti potravín sa používajú rôzne prísady. Štúdia v časopise BMC Complementary and Alternative Medicine testovala tri extrakty Dračej krvi a zistila, že v skutočnosti by mohla slúžiť ako potenciálny konzervačný prostriedok. 

Štúdia, ktorá bola vykonaná Pietersom v roku 1995 na potkanoch potvrdila, že Dračia krv má priaznivý vplyv na hojenie rán, tvorbu krusty, vývoj nového kolagénu, napomáha pri liečbe vredov a zápale svalov a regenerácii epitelovej vrstvy. 

V roku 2003 Jones publikoval dielo, v ktorom popísal jej silné protizápalové schopnosti, schopnosť hojenia rán a tiež dokázal, že rastlina má nízku toxicitu a je dobre tolerovaná.

V roku 2015 Namjoyan a spol. uskutočnili klinickú štúdiu (60 pacientov vo veku 14 až 65 rokov), kde dokázali zrýchlené hojenie rán po ich natretí živicou. Poukázali na fakt, že Dračia krv si vyžaduje zahrnutie do liečby na hojenie rán (drobné rany, vredy predkolenia).

Použitie živice tiež dokáže pozitívne ovplyvniť hojenie oparov, áft, herpesov, tkanív a kože v ústnej dutine, hrtane, hltane, či potlačiť bolesť a posilniť liečbu po uštipnutí hmyzom, pri hemoroidoch, paradentóze, krvácaní ďasien alebo pri zvýšenej kazivosti zubov. 

Štúdie z roku 2011 až 2015 ukázali, že údajné antimikrobiálne vlastnosti, ktorými disponuje Dračia krv pozitívne ovplyvňujú liečbu dekubitov a tiež preležanín.

“Krv” v podobe krému, vďaka fenolovým zlúčeninám (proantokyanidíny, katechín, alkaloid taspín = hlavné zložky),  môže výrazne zlepšiť hojenie rán a skrátiť ich zápalový proces.

Živica obsahuje kladné látky, ktoré napomáhajú pri detoxikácii (zbavení sa látok v tele obsahujúcich jed) čriev a hnačkových ochoreniach (napr.E. coli, Enterobacter, Salmonella).

Jednou z ďalších úžasných vlastností je, že Dračia krv dokáže poskytnúť účinnú ochranu, ba dokonca zabiť patogény, ako sú baktérie, huby a vírusy.

Živica je taktiež výborných zdrojom na podporu činnosti štítnej žľazy, pankreasu a sleziny. Zlepšuje kvalitu kĺbov a kostí napr. pri artróze alebo artritíde a aktivuje kostnú dreň i regeneruje krvné bunky pri anémii a leukémii. 

Pôsobí ako výživový doplnok pri dodaní energie, posilňuje organizmus pri únave a stavoch vyčerpania.

Ako vhodný doplnok by sme Dračiu krv mohli voliť pri liečbe Parkinsonovej choroby a rôznych ochoreniach centrálnej nervovej sústavy.

Taspín je zložka, ktorá bola hodnotená ako protinádorový zázrak, ktorý je schopný zachytávať voľné radikály. 

Dračia krv sa využíva aj na kozmetické účely. Hojí jazvy, vyhladzuje vrásky a odstraňuje a lieči akné. Jej protizápalové a ochranné účinky sú výborné proti starnutiu.

Dračia krv a deti: informácie od biológa Petra Chobota z Incabotanica

Užívanie Dračej krvi

Vzhľadom k tomu, že síce množstvo výskumov už prebehlo, sú tiež stále v aktívnej fáze a preto nevieme presne určiť, či je užívanie celkom bezpečné, vo všeobecnosti však bolo hlásených minimum vedľajších účinkov. 

Na každé užívanie Dračej krvi ako prídavnej liečby je potrebná konzultácia s lekárom, obzvlášť ak je žena tehotná, prípadne dojčí, vo všeobecnosti však neexistuje žiadny výskum, ktorý by preukázal, že spôsobuje poškodenie počas tehotenstva alebo dojčenia. 

Doplnok sa vo všeobecnosti neodporúča deťom do 3 rokov.

Pred každým použitím je potrebné fľaštičku pretrepať a až potom aplikovať, a to  z dôvodu, že sediment má tendenciu klesať na dno a tam zatuhnúť.

Liečivo nie je náhradou pestrej stravy sa nesmie vystavovať priamemu slnečnému žiareniu a je potrebné ho skladovať v suchu a teplote do 25°C.

Vždy je potrebné, aby sa dodržiavali pokyny na dávkovanie uvedené na produktoch.

Dávkovanie dračej krvi

V súčasnosti nie je stanovená vhodná dávka dračej krvi, závisí to však od  viacerých faktorov ako napríklad vek a zdravotný stav užívateľa, preto je potrebné užívanie lieku konzultovať s lekárom a  zároveň  “dodržiavať” pokyny uvedené na etikete výrobku.

Vedľajšie účinky použitia Dračej krvi

Nežiadúce alebo vedľajšie účinky pre Dračiu krv neboli nikdy definitívne stanovené. Pre väčšinu dospelých je bezpečná v prípade, že sa užíva ústami. Niektorí odborníci ale tvrdia, že účinnosť použitia na koži je stále nejasná.

Zhrnutie:

Dračia krv je úžašný prírodný prostriedok, ktorý nám môže pomôcť s mnohými zdravotnými ťažkosťami. Pre lepší prehľad zhrnieme najzákladnejšie účinky dračej krvi.

Využitie dračej krvi v MEDICÍNE a zdravotné účinky dračej krvi:

Detailnejšie sú účinky dračej krvi rozpísané v článku vyššie, v uvedených podporných videách alebo v katalógu produktov.

Autor: PhDr. Mgr. Eva Medvecká, PhD., DiS

 Eva Medvecka

 

Vyštudovala III.st. VŠ v odbore ošetrovateľstvo. Má špecializáciu z anesteziológie, resuscitológie a urgentnej starostlivosti, špecializáciu z komunitného ošetrovateľstva.

38 rokov pracovala ako vedúca sestra na OAIM. Od roku 2015  je konateľom  ADOS.

Počas dlhoročnej odbornej praxe a celoživotného vzdelávania získala široké spektrum multiodborových vedomostí a skúsenosti v nemocničných zariadeniach, ale aj v  komunitnej domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Prednáša, konzultuje a oponuje  diplomové práce na VŠ v odbore ošetrovateľstvo.

Použitá literatúra:

  1. https://www.zdravebyliny.sk/dokumenty/inca-botanica-produktovy-katalog-liecive-byliny.pdf
  2. https://www.seeds-gallery.shop/en/home/canary-islands-dragon-tree-seeds-dracaena-draco.html
  3. https://drmarkiwanicki.com/blog/2017/1/24/a2596vran0fqn433wiqepjlcfd5qkr
  4. https://www.shutterstock.com/cs/search/sangre+de+drago
  5. https://mybestplace.com/en/article/dragons-blood-tree-the-millennial-tree-of-socotra-island
  6. https://www.kosmickitchen.eu/dragons-blood-10ml.html
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/Dracaena_cinnabari
  8. https://www.energy.sk/sk/menu_x7537x/?gclid=CjwKCAiAp8iMBhAqEiwAJb94zym2HJr4JZ9-NJl4VrthKBBfLKl8sIxoDuMSG-DA-43bX0sGTdxGnRoCxIoQAvD_BwE
  9. https://www.healthline.com/health/dragons-blood#how-to-take
  10. https://www.mugglenet.com/2019/05/12-real-life-uses-of-dragons-blood/
  11. https://journals.lww.com/hnpjournal/Abstract/2015/01000/Sanguis_Draconis__Daemonorops_draco___A_Case.8.aspx
  12. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874110007452
  13. https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-11-13
  14. https://www.ingentaconnect.com/content/doaj/23095288/2013/00000001/00000002/art00009
  15. https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-13-71
  16. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874110007804
  17. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781855737938500492?via%3Dihub
  18. https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)41372-7/fulltext