Čo je štítna žľaza a aké zdravotné komplikácie sú s ňou spojené?

Štítna žľaza, neveľký orgán v tvare motýľa ukrytý v krčnej oblasti, hrá v ľudskom tele úlohu, ktorú netreba podceňovať. Napriek svojej skromnej veľkosti má obrovský vplyv na metabolizmus, energiu a celkové zdravie. 

zena stitna zlaza

Thyroid Stock photos by Vecteezy

Zaujímavé je, že až u desiatich percent svetovej populácie a dokonca u 30 percent žien sa niekedy v živote objaví nejaká porucha alebo ochorenie štítnej žľazy. Čo je ešte prekvapivejšie, uzly v štítnej žľaze sa vyskytujú až u 30 až 40 percent žien vo veku nad 50 rokov. Zatiaľ čo poruchy štítnej žľazy sú osemkrát častejšie u žien ako u mužov a ich výskyt stúpa s vekom. 

 Endokrinologické ambulancie navštevujú aj značné počty mužských pacientov, ktorí neraz trpia výraznejšími formami ochorenia.

V tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty týkajúce sa štítnej žľazy - od toho, ako rozpoznať príznaky jej dysfunkcie, cez potraviny a životný štýl, ktoré môžu podporiť jej zdravie, až po moderné možnosti diagnostiky a liečby. 

Čo je štítna žľaza?

Predstavte si malý, ale mimoriadne výkonný motor v centre vášho tela, ktorý má na starosti oveľa viac, než by ste na prvý pohľad povedali. Tento motor sa nazýva štítna žľaza. Napriek svojim skromným rozmerom má štítna žľaza kľúčovú úlohu v našom organizme - riadi vašu energiu, metabolizmus a celkovú vitalitu. Ako taký malý orgán dokáže mať tak veľký vplyv na vaše telo? Poďme sa na to pozrieť podrobnejšie.

Kde sa nachádza štítna žľaza a jej funkcia

Štítna žľaza je malý motýľovitý orgán umiestnený v prednej časti krku, presne pod hrtanom. Je zložená z dvoch lalokov spojených mostíkom (istmom) a jej hmotnosť dosahuje u dospelého človeka 10 až 20 g.

Tento orgán produkuje hormóny, ktoré majú kritický vplyv na množstvo telesných funkcií:

  • metabolizmus
  • stimuluje rast a vývoj
  • pôsobí na svalstvo a nervový systém
  • ovplyvňuje srdcovú činnosť
  • udržiava zdravie kostí
  • ovplyvňuje plodnosť a priebeh tehotenstva

Hormóny štítnej žľazy

Hlavnými hormónmi sú thyroxín (T4), trijódtyronín (T3) a kalcitón. 

stitna zlaza vliv na zdravi

Image by Freepik

Sú to molekuly, pričom obsahujú tri, respektíve štyri atómy jódu. V optimálnom stave štítna žľaza vytvára zhruba 80 % hormónu T4 a 20 % T3. Aj keď je T3 v porovnaní s T4 potentnejší, oba tieto hormóny sú kľúčové v telesných procesoch.

Konkrétne, T4 má vplyv na náladu, metabolickú rýchlosť a telesnú teplotu, zatiaľ čo T3 zohráva kritickú úlohu v metabolických procesoch a vývoji kostí. Ďalej, hormón kalcitonín prispieva k regulácii hladiny vápnika v krvi, podporuje jeho uskladnenie v kostiach a má vplyv aj na zdravie zubov.

 Proces, pri ktorom je T4 premenené na T3, sa nazýva dejodácia a predstavuje zásadný mechanizmus, vďaka ktorému je možné využívať hormóny štítnej žľazy v biologicky aktívnej forme. Táto transformácia je nevyhnutná, pretože T4 samotné je neaktívne a slúži primárne ako transportný hormón pre T3 do rôznych častí tela. 

Aby mohlo telo využiť T4 na energetické účely v bunkách, musí dôjsť k jeho premene na T3. Tento proces dejodácie prebieha hlavne v pečeni a črevách, čo umožňuje efektívne využitie hormónov štítnej žľazy v celom tele.

Aby všetky orgány a tkanivá v tele fungovali správne počas celého života, je dôležité, aby boli tieto hormóny prítomné v optimálnom množstve. Ich význam naberá na dôležitosti už počas vnútromaternicového vývoja embrya a plodu, kde sú nezastupiteľné pre správny vývoj mozgu, a táto potreba pokračuje aj po narodení.

Čo je TSH – tyreotropný hormón

TSH, čiže thyreotropný hormón, je kľúčovým regulátorom fungovania štítnej žľazy. Tento hormón je produkovaný hypofýzou, malou žľazou umiestnenou na spodnej strane mozgu. Jeho hlavnou úlohou je regulovať výrobu hormónov štítnej žľazy, konkrétne thyroxínu (T4) a trijódtyronínu (T3).

TSH stimuluje štítnu žľazu k tomu, aby produkovala a uvoľňovala tieto hormóny do krvného obehu. Úroveň TSH v krvi teda poskytuje informácie o tom, ako dobre štítna žľaza funguje. 

Ak je hladina TSH príliš vysoká, môže to naznačovať, že štítna žľaza neprodukuje dostatočné množstvo svojich hormónov, čo je stav známy ako hypotyreóza. Naopak, nízka hladina TSH môže signalizovať hyperthyreózu, stav, keď štítna žľaza produkuje príliš veľa hormónov.

Hodnoty TSH u žien, mužov a detí

Optimálne hodnoty tyreotropného hormónu (TSH) sa u žien pohybujú v rozmedzí 0,3 až 4,2 IU/ml. Počas tehotenstva môžu tieto hodnoty kolísať a nachádzajú sa v rozsahu 0,2 až 3,5 µIU/ml. U mužov sú normálne hodnoty TSH stanovené medzi 0,4 a 4,0 µIU/ml.

Hladina TSH je ovplyvnená vekom a u adolescentov sa môže rýchlo meniť vzhľadom na hormonálne zmeny v organizme. V prípade podozrenia na vývojovú poruchu, neočakávanú stratu alebo prírastok hmotnosti u dieťaťa je dôležité vykonať test na ultracitlivý tyreotropný hormón, ktorý je produkovaný prednou hypofýzou.

Krvný test tiež odhalí úroveň protilátok proti hormónom štítnej žľazy a môže indikovať príznaky dysfunkcie štítnej žľazy.

Hodnoty hormónov štítnej žľazy

stitna zlaza vysetreni

Image by Freepik

Meranie hladiny TSH je považované za základný test pri diagnostike problémov so štítnou žľazou. Ak je hladina TSH nižšia alebo vyššia, je potrebné diagnostiku doplniť o test hladiny fT4, aby lekár mohol posúdiť a sledovať funkciu štítnej žľazy. Normálna hladina f-T4 je 9-22 pmol/l.

Ak je hladina TSH zvýšená nad 3,8 až 4,1 mIU/l, môže to znamenať subklinickú alebo plne rozvinutú hypotyreózu, čo je znížená funkcia štítnej žľazy. 

Na druhej strane, ak je hladina TSH nižšia ako 0,1 mIU/l a hladina fT4 je zvýšená, môže to znamenať zvýšenú funkciu štítnej žľazy.

V rámci vyšetrenia štítnej žľazy sa sleduje aj hladina protilátok:

  • anti-TG a anti-TPO sú zvýšené pri autoimunitnom zápale štítnej žľazy, pri tyreoiditíde, u starších pacientov a u pacientov s inými autoimunitnými ochoreniami. Negatívny výsledok týchto autoprotilátok nevylučuje prítomnosť autoimunitného ochorenia a hladina protilátok nesúvisí priamo s klinickou aktivitou ochorenia.
  • anti-TSHR sú stimulačné protilátky, ktoré napodobňujú účinok TSH tým, že sa viažu na TSH receptory a stimulujú štítnu žľazu k produkcií tyreoidálnych hormónov. Sú dôležité pri rozlišovaní diagnóz a sledovaní pacientov s tyreotoxikózou.

Struma

Väčšinu ochorení štítnej žľazy možno identifikovať podľa jej zväčšenia, známeho ako struma. Struma predstavuje akýkoľvek neobvyklý nárast veľkosti štítnej žľazy vyvolaný rozličnými patologickými procesmi. Tento termín však nevypovedá o funkčnej kondícii štítnej žľazy ani o konkrétnej príčine jej zväčšenia.

V histórii, počas období endemických strúm vyvolaných externými environmentálnymi faktormi, kde hlavnú rolu zohrával nedostatok jódu, boli ochorenia štítnej žľazy často sprevádzané jej výrazným zväčšením, ktoré bolo ihneď zrejmé. 

Vďaka preventívnemu pridávaniu jódu do kuchynskej soli na Slovensku, čo bolo zavedené v roku 1951 a legislatívne zakotvené v roku 1966, sa dnes veľké zväčšenia štítnej žľazy stali zriedkavosťou. 

Po dvadsiatich rokoch jódovej prevencie sa podarilo dosiahnuť výrazné pokroky v zmenšovaní objemu štítnej žľazy a tiež vymizol endemický kretenizmus - vývojová porucha spôsobená nedostatočnou funkciou štítnej žľazy. Za tento výsledok sa pripisuje zásluha doc. MUDr. Juliánovi Podobovi, CSc., významnému slovenskému endokrinológovi.

Hypotyreóza – znížená funkcia štítnej žľazy

Hypotyreóza, známa aj ako nedostatočná činnosť štítnej žľazy, je stav, pri ktorom štítna žľaza neprodukuje dostatočné množstvo hormónov.  

Hypotyreóza môže mať dva základné pôvody: buď je prítomná už od narodenia, alebo sa vyvinie neskôr v živote.

muz stitna zlaza krk

Hypothyroidism Stock photos by Vecteezy

Vrodená forma tohto ochorenia predstavuje vážny zdravotný problém, no včasné rozpoznanie a adekvátna liečba dokážu predísť trvalým vývojovým poruchám u novorodeniat. Z tohto dôvodu je nevyhnutné, aby tehotné ženy mali dostatočný príjem jódu a ich štítna žľaza pracovala správne počas celého tehotenstva.

Príčiny hypotyreózy:

V našom prostredí sa ako najbežnejšia príčina hypotyreózy, ktorá nie je vrodená, uvádza chronický zápal. Medzi najčastejšie tiež patria autoimunitné ochorenia, ako je Hashimotova tyreoiditída, pri ktorej imunitný systém útočí na štítnu žľazu. 

Ďalšími príčinami môžu byť liečba rádioaktívnym jódom alebo chirurgické odstránenie časti alebo celej štítnej žľazy, nedostatok jódu v strave, určité lieky a radiačná terapia.

Symptómy hypotyreózy

Príznaky hypotyreózy sa môžu vyvíjať pomaly a zahŕňajú:

  • Únava a slabosť
  • Zvýšenie telesnej hmotnosti alebo ťažkosti s jej redukciou
  • Citlivosť na chlad
  • Suchá, šupinatá koža
  • Krehké vlasy a nechty
  • Zápcha
  • Depresia
  • Pomalý srdcový tep
  • Menštruačné nepravidelnosti u žien
  • Opuchy rúk, tváre, viečok
  • Hrubnutie hlasu

Hypotyreóza u detí a dospievajúcich

Hypotyreóza u detí a dospievajúcich často prináša podobné príznaky ako u dospelých, avšak existujú špecifické prejavy, ktoré sú charakteristické práve pre túto vekovú skupinu. Medzi tieto špecifické prejavy patrí:

  • Nedostatočný rast, ktorý môže viesť k nižšej telesnej výške.
  • Neskorší príchod trvalých zubov.
  • Zmeškaný alebo oneskorený začiatok puberty.
  • Pomalší duševný rozvoj.

Mohlo by vás zaujímať: Poznáte proces tvorby zubného kazu?

Tieto príznaky sú dôsledkom nedostatočnej funkcie štítnej žľazy, ktorá je kľúčová pre správny rast a vývoj v detskom a dospievajúcom veku.

novorozenec oblicej spani

Photo by: Lisa Johnson

Hypotyreóza u dojčiat

U novorodencov, ktorí prišli na svet buď bez štítnej žľazy alebo so štítnou žľazou, ktorá nefunguje adekvátne, sa symptómy nemusia prejaviť okamžite. Bez včasnej diagnózy a adekvátnej liečby sa však časom objavia rôzne príznaky, medzi ktoré patria:

  • Náročnosť pri kŕmení.
  • Nedostatočný rast.
  • Pomalý prírastok hmotnosti.
  • Žltačka, čo je stav charakterizovaný zožltnutím kože a bielok očí.
  • Zápcha.
  • Znížený svalový tonus.
  • Suchosť kože.
  • Hrubý, chrapľavý plač.
  • Zväčšenie jazyka.
  • Mäkký výbežok alebo vypuklosť v oblasti pupka, známy ako pupočná hernia. 

Je dôležité, aby sa hypotyreóza u dojčiat diagnostikovala a začala liečiť čo najskôr, aby sa predišlo možným komplikáciám a podporil zdravý vývoj dieťaťa.

Diagnostika hypotyreózy

Diagnostika hypotyreózy zahŕňa krvné testy, ktoré merajú hladinu štítnej žľazy stimulujúceho hormónu (TSH) a hladiny štítnej žľazy produkovaných hormónov, ako sú thyroxín (T4) a trijódtyronín (T3). Vysoká hladina TSH a nízke hladiny T4/T3 zvyčajne naznačujú hypotyreózu.

Ďalej je to vyšetrenie štítnej žľazy pohmatom, prípadne môže lekár odporučiť sonografické vyšetrenie štítnej žľazy.

Rizikové faktory pre vznik hypotyreózy

Hypotyreóza môže postihnúť kohokoľvek, avšak existujú určité faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko jej vzniku. Patríte medzi osoby s vyšším rizikom, ak:

  • Štatistiky ukazujú, že ženy trpia touto chorobou častejšie ako muži.
  • V rodine sa vyskytli prípady ochorení štítnej žľazy. 
  • Trpíte autoimunitným ochorením, ako napríklad diabetes mellitus 1. typu alebo celiakiou. 
  • Podstúpili ste liečbu hypertyreózy, čo môže mať za následok zmeny vo fungovaní štítnej žľazy.
  • Boli ste vystavení žiareniu v oblasti krku alebo hornej časti hrudníka, čo môže poškodiť štítnu žľazu.
  • Absolvovali ste chirurgický zákrok na štítnej žľaze, po ktorom môže dôjsť k zmenám v jej funkčnosti. 

Zaujímavé: Ako ste si všimli, ženy bývajú pri niektorých diagnózach ohrozené viac ako muži. Pre zdravie ženy sú tiež dôležité správne hladiny ženských hormónov. Poznáte potraviny, ktoré môžu zvýšiť hladinu estrogénu?

Liečba hypotyreózy

lekarka pacientka ultrazvuk stitna zlaza

Image by stefamerpik on Freepik

Liečba hypotyreózy spočíva v substitučnej terapii, čo predstavuje užívanie liekov, ktoré podporujú štítnu žľazu v tvorbe hormónov. Pacienti s hypotyreózou obvykle potrebujú užívať túto liečbu po zvyšok života a pravidelne navštevovať lekára, aby sa monitorovali hladiny hormónov a prípadne upravovala dávka.

Včasná diagnostika a správna liečba sú kľúčové k udržaniu kvality života pacientov s hypotyreózou a k prevencii možných komplikácií.

Neliečená hypotyreóza: Komplikácie 

Neliečená hypotyreóza môže vyústiť do radu vážnych zdravotných komplikácií, medzi ktoré patria:

Struma: Nedostatočná funkcia štítnej žľazy môže viesť k jej zväčšeniu, čo je známe ako struma. Struma môže narušiť normálne prehĺtanie a dýchanie v dôsledku svojej veľkosti.

Srdcové problémy: Osoby trpiace hypotyreózou sú vystavené vyššiemu riziku vzniku srdcových ochorení a srdcového zlyhania, čo je spôsobené predovšetkým zvýšenými hladinami LDL cholesterolu, často označovaného ako „zlý“ cholesterol.

Periférna neuropatia: Dlhodobá neadekvátna liečba hypotyreózy môže poškodiť periférne nervy, ktoré prenášajú informácie medzi mozgom, miechou a zvyškom tela. Toto poškodenie môže vyústiť do bolesti, necitlivosti a brnenia v končatinách.

Neplodnosť: Nízke hladiny štítnej žľazy môžu ovplyvniť ovuláciu a tým znižovať plodnosť. Autoimunitné poruchy, ktoré sú jednou z príčin hypotyreózy, môžu tiež negatívne ovplyvniť plodnosť. 

Vrodené chyby: Existuje vyššie riziko vrodených chýb u detí narodených matkám s neliečenou hypotyreózou v porovnaní s deťmi zdravých matiek.

Deti, ktoré sa narodia s hypotyreózou a nie sú liečené, čelia vážnym problémom vo fyzickom aj duševnom vývoji. Avšak, ak sa hypotyreóza diagnostikuje a lieči v prvých mesiacoch života, prognózy na normálny vývoj sú veľmi dobré.

Myxedémová kóma: Tento extrémne zriedkavý a život ohrozujúci stav môže nastať, ak je hypotyreóza dlhodobo neliečená. Myxedémová kóma môže byť vyvolaná užívaním sedatív, infekciou alebo inými stresovými faktormi a prejavuje sa intenzívnou neznášanlivosťou chladu, ospalosťou, následnou extrémnou únavou až bezvedomím. Vyžaduje si okamžité lekárske zásahy.

Hypertyreóza

Hypertyreóza, známa aj ako nadmerná činnosť štítnej žľazy, je stav, pri ktorom štítna žľaza produkuje a uvoľňuje do krvného obehu príliš veľa hormónov. Keď je ich hladina príliš vysoká, môže to viesť k rôznym zdravotným problémom.

hypotyreoza krevni test hodnoty

Hypothyroidism Stock photos by Vecteezy

Príčiny hypertyreózy 

Ako sme už spomínali, štítna žľaza vytvára dve hlavné látky, tyroxín (T-4) a trijódtyronín (T-3), ktoré ovplyvňujú každú bunku v našom tele. Pomáhajú telu spracovávať tuky a cukry rýchlejšie, ovplyvňujú teplotu tela, srdcový tep a množstvo vytváraných bielkovín.

Keď štítna žľaza produkuje príliš veľa týchto hormónov, hovoríme o stave zvanom hypertyreóza. Tento stav môže spôsobiť niekoľko rôznych problémov: 

Gravesova choroba: Je to autoimunitná choroba, pri ktorej imunitný systém útočí na štítnu žľazu, čo ju núti vyrábať viac hormónov, než je zdravé. Toto je najčastejší dôvod hypertyreózy.

Hyperaktívne uzliny štítnej žľazy: Tento problém, známy aj ako toxický adenóm, toxická multinodulárna struma alebo Plummerova choroba, nastáva, keď sa v štítnej žľaze vytvoria nezhubné hrudky, ktoré produkujú príliš veľa hormónov. Tieto hrudky sú oddelené od zvyšku žľazy a môžu spôsobiť jej zväčšenie.

Thyroiditis: Tento stav znamená zápal štítnej žľazy. Môže byť spôsobený autoimunitnou chorobou alebo inou neznámou príčinou. Zápal môže viesť k uvoľneniu veľkého množstva hormónov do krvi, čo spôsobuje príznaky hypertyreózy.

Faktory zvyšujúce riziko vzniku hypertyreózy

  • Rodinná história ochorení štítnej žľazy, pričom zvlášť vysoké riziko predstavuje Gravesova choroba.
  • Osobná história určitých chronických ochorení, ako sú perniciózna anémia a primárna adrenálna insuficiencia.
  • Nedávne tehotenstvo, ktoré môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku tyreoiditídy, čo následne môže vyústiť do hypertyreózy.

Príznaky hypertyreózy

Symptómy hypertyreózy sú rôznorodé a môžu zahŕňať:

  • Nechcený úbytok hmotnosti napriek zvýšenej chuti do jedla
  • Zrýchlený tep srdca alebo palpitácie
  • Zvýšené potenie a intolerancia tepla
  • Tremor (tras), najmä v rukách
  • Únava a slabosť svalov
  • Nervozita, úzkosť a nespavosť
  • Častejšie stolice alebo dokonca hnačka
  • U žien nepravidelné alebo slabé menštruačné krvácanie
  • Zväčšenie štítnej žľazy
  • Jemné, lámavé vlasy

Diagnostika hypertyreózy

Diagnostika hypertyreózy zahŕňa fyzikálne vyšetrenie, krvné testy na meranie hladín hormónov štítnej žľazy a TSH (thyreotropný hormón), ktorý je produkovaný hypofýzou a reguluje aktivitu štítnej žľazy.vysetreni stitna zlaza krk

Image by Freepik

Ďalšími testami môžu byť ultrazvuk štítnej žľazy alebo scintigrafia štítnej žľazy - lekárske vyšetrenie pomocou gama-žiarenia, ktorá pomáha identifikovať prítomnosť toxických nádorov alebo zápalových procesov.

Liečba hypertyreózy

Liečba hypertyreózy závisí od príčiny a závažnosti ochorenia. Môže zahŕňať antityreoidálne lieky, ktoré znižujú produkciu hormónov štítnej žľazy, podávanie rádioaktívneho jódu, ktorý ničí časť štítnej žľazy, alebo chirurgické odstránenie časti štítnej žľazy. V niektorých prípadoch môže byť potrebné užívanie beta-blokátorov na kontrolu príznakov, ako sú srdcové palpácie a tras.

Je dôležité, aby sa hypertyreóza diagnostikovala a liečila včas, pretože dlhodobé neriešenie môže viesť k vážnym komplikáciám.

Hypertyreóza a jej komplikácie

Hypertyreóza je ochorenie, ktoré môže mať vážne následky pre celkové zdravie človeka. Medzi potenciálne komplikácie patrí:

Srdcové problémy, ako je fibrilácia predsiení, druh poruchy srdcového rytmu, ktorý zvyšuje riziko vzniku mŕtvice. Tiež kongestívne srdcové zlyhanie, situácia, kedy srdce nedokáže efektívne pumpovať krv na uspokojenie potrieb organizmu. 

Osteoporóza, choroba charakterizovaná oslabenými a krehkými kosťami. Dôvodom je narušenie schopnosti tela vstrebávať dostatočné množstvo vápnika a ďalších minerálov do kostí.

Problémy so zrakom. Osoby trpiace hypertyreózou môžu zaznamenať vznik Gravesovej oftalmopatie, stavu ovplyvňujúceho svaly a tkanivá okolo očí, častejšie u fajčiarov. Symptómy zahŕňajú:

  • Vypuklé oči - exoftalmus
  • Pocit piesku v očiach.
  • Bolesť alebo tlak v očiach.
  • Opuch alebo stiahnutie viečok.
  • Začervenané alebo zápalové oči.
  • Citlivosť na svetlo.
  • Dvojité videnie.

Neliečené očné problémy môžu viesť k zhoršeniu zraku alebo jeho strate.

V niektorých prípadoch môže hypertyreóza spôsobiť Gravesovu dermopatiu, stav, pri ktorom dochádza k zmenám farby a opuchu kože, najmä na holeniach a chodidlách.

Tyreotoxická kríza. Tento vzácny, no kritický stav, známy tiež ako búrka štítnej žľazy, predstavuje vážne riziko pre jedincov s hypertyreózou. Tyreotoxická kríza vyžaduje okamžitú lekársku intervenciu a je sprevádzaná symptómami ako: 

  • Vysoká teplota.
  • Zrýchlený srdcový tep.
  • Nevoľnosť a zvracanie.
  • Hnačka.
  • Dehydratácia.
  • Zmätok až delírium.

Iné ochorenia štítnej žľazy

laboratorni vysetreni hodnoty stitne zlazy

Abnormal Stock photos by Vecteezy

Tu sú niektoré z najbežnejších ochorení štítnej žľazy:

Gravesova choroba – Najčastejšia príčina hyperthyreózy, Gravesova choroba je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém útočí na štítnu žľazu, čo vedie k jej nadmernej aktivite.

Hashimotova tyreoiditída – Autoimunitné ochorenie a najčastejšia príčina hypotyreózy. Imunitný systém útočí na štítnu žľazu, čo postupne znižuje jej schopnosť produkovať hormóny.

Nádory štítnej žľazy – Väčšina nádorov štítnej žľazy je benígna (nezhubná), ale niektoré môžu byť malígne (zhubné). Príznaky zahŕňajú viditeľné uzly na krku, zmeny hlasu a problémy s prehĺtaním.

Tyreoiditída – Zápal štítnej žľazy, ktorý môže mať rôzne príčiny vrátane autoimunitných ochorení, infekcií alebo tehotenstva. Môže viesť k dočasnej hyperthyreóze alebo hypotyreóze.

Tyreotoxikóza – Stav, pri ktorom sú v krvi príliš vysoké hladiny hormónov štítnej žľazy, či už v dôsledku hyperthyreózy alebo z iných dôvodov, ako je nadmerné užívanie syntetických hormónov štítnej žľazy.

Štítna žľaza a tehotenstvo

Štítna žľaza a jej zdravie je obzvlášť dôležité počas tehotenstva. Hormóny štítnej žľazy ovplyvňujú plodnosť, priebeh tehotenstva a vývoj plodu. Správna funkcia štítnej žľazy je nevyhnutná pre zdravé tehotenstvo a optimálny vývoj dieťaťa. Preto je dôležité venovať pozornosť zdraviu štítnej žľazy ešte pred počatím a počas celého tehotenstva.

Počas tehotenstva môže dôjsť k zmenám v činnosti štítnej žľazy, ktoré vyžadujú zvýšenú pozornosť a možno aj lekársku intervenciu. Hypotyreóza (nedostatočná funkcia štítnej žľazy) aj hyperthyreóza (nadmerná funkcia štítnej žľazy) môžu mať negatívne dôsledky na priebeh tehotenstva a zdravie dieťaťa.

Pravidelné kontroly u endokrinológa a monitorovanie hladín hormónov štítnej žľazy môžu pomôcť identifikovať a adekvátne liečiť potenciálne problémy.

Navyše udržiavanie zdravého životného štýlu, vyvážená strava bohatá na jód a selén, a správna suplementácia môžu podporiť zdravie štítnej žľazy počas tehotenstva. Je dôležité konzultovať akékoľvek zmeny v stravovaní alebo suplementácii s lekárom, aby sa predišlo možným negatívnym interakciám.

zena tehotenstvi cviceni

Photo by Yan Krukau

Domáci test funkcie štítnej žľazy

Domáce testy na štítnu žľazu poskytujú možnosť kontrolovať funkciu štítnej žľazy z pohodlia domova. Tieto testy zvyčajne merajú hladinu štítnej žľazy stimulujúceho hormónu (TSH) v krvi, ktorý je kľúčovým indikátorom pre funkciu štítnej žľazy. Niektoré sady môžu tiež merať ďalšie hormóny, ako sú voľný thyroxín (T4) a voľný trijódtyronín (T3), ktoré poskytujú podrobnejšie informácie o stave štítnej žľazy.

Ako funguje domáci test na štítnu žľazu?

Domáci test na štítnu žľazu obvykle vyžaduje malý vzorku krvi, ktorý si používateľ získa pichnutím do prsta. Tento vzorka sa potom odošle do laboratória na analýzu. Po spracovaní vzorky sú výsledky zvyčajne dostupné online alebo sa posielajú priamo používateľovi.

Niektorí výrobcovia ponúkajú aj test s okamžitým výsledkom, do približne 15 minút.

Pre koho sú domáce testy na štítnu žľazu vhodné?

Domáce testy môžu byť užitočné pre osoby, ktoré majú podozrenie na problémy so štítnou žľazou alebo už majú diagnostikované ochorenie štítnej žľazy a chcú monitorovať svoj stav. Sú tiež vhodné pre tých, ktorí majú ťažkosti s prístupom k zdravotnej starostlivosti alebo preferujú vykonávať testy v súkromí svojho domova.

Výhody a nevýhody domácich testov na štítnu žľazu

Výhody:

  • Pohodlie vykonania testu doma
  • Jednoduchosť zberu vzorky
  • Rýchly prístup k výsledkom

Nevýhody:

  • Možnosť nesprávneho odberu vzorky, čo môže ovplyvniť presnosť výsledkov
  • Výsledky môžu vyžadovať ďalšiu interpretáciu od zdravotníckeho odborníka
  • Domáce testy nemôžu nahradiť komplexné vyšetrenie funkcie štítnej žľazy, ktoré by malo byť vykonané zdravotníckym odborníkom

Dôležité upozornenie

Pri interpretácii výsledkov domácich testov na štítnu žľazu je dôležité konzultovať s lekárom alebo endokrinológom, najmä ak testy ukážu neštandardné výsledky. Profesionálne zdravotnícke vyšetrenie môže poskytnúť komplexnejší pohľad na funkciu štítnej žľazy a prípadne odhaliť potrebu špecifickej liečby alebo sledovania.

Prírodná podpora pre štítnu žľazu

Ako môžete podporiť jej správne fungovanie prirodzenou cestou? Správna výživa, doplnky stravy a bylinky môžu zohrať kľúčovú úlohu v udržiavaní zdravia štítnej žľazy. Čo môže pomôcť a čomu by ste sa mali vyhnúť, aby ste štítnej žľaze poskytli to najlepšie prostredie pre jej činnosť.

zdrav jidlo misky obed

Photo by Ella Olsson

Potraviny priaznivé pre zdravie štítnej žľazy

Ak vás trápia problémy so štítnou žľazou, je dôležité venovať zvýšenú pozornosť kvalite stravy, možno viac než kedykoľvek predtým. Vaša strava by mala pozostávať výhradne z čerstvých potravín. Stravovanie zamerané na protizápalové potraviny, kde prevládajú zdravé tuky a bielkoviny nad sacharidmi, môže byť kľúčom k lepšiemu zdraviu.

Dôležité je zahrnúť do jedálnička ryby ako makrela a losos. Morské plody a riasy predstavujú bohatý prírodný zdroj jódu, ktorý je kľúčový pre syntézu hormónov štítnej žľazy. 

Orechy, najmä brazílske/para orechy sú vynikajúcim zdrojom selénu, dôležitého stopového prvku, ktorý je nevyhnutný pre efektívnu konverziu hormónov štítnej žľazy z ich neaktívnej formy do aktívnej. Môžete ich zaradiť do svojej dennej rutiny aj vo forme Para oleja.

Vajcia sú zdrojom jódu a selénu, oba sú esenciálne pre udržiavanie zdravia štítnej žľazy. Ovocie a zelenina bohaté na antioxidanty napríklad marhule a čerešne. Zo zeleniny odporúčame valeriánu, mrkvu alebo petržlen.

Vhodné sú tiež bezlepkové obilniny, pretože u jedincov trpiacich autoimunitnými poruchami štítnej žľazy môže prítomnosť lepku v strave zhoršovať symptómy. Kvalitné bielkoviny a vlákninu poskytujú strukoviny, ktoré sú dôležité pre podporu zdravého metabolizmu.

Doplnky stravy a bylinky

Chaluha bublinatá – Kelp má priaznivý efekt na činnosť štítnej žľazy, produkciu hormónov a kontrolu telesnej hmotnosti. Môžete zaradiť aj niektorú z rias ako je spirulina alebo chlorella.  

Ashwagandha (Withania somnifera) je adaptogénna bylina, ktorá môže pomôcť zvýšiť hladiny hormónov štítnej žľazy u ľudí s hypotyreózou.

Pre podporu správneho fungovania štítnej žľazy je vhodné doplniť stravu o vitamín D, zinok, selén a horčík. Zinok a selén, v kombinácii s mangánom, hrajú kľúčovú úlohu v metabolických procesoch a sú, spolu s vitamínom D, nevyhnutné pre zdravú činnosť štítnej žľazy.

Tip: Poznáte potraviny na zvýšenie hladiny zinku a testosterónu v tele?

Varovanie pred potravinami a látkami, ktoré môžu funkciu štítnej žľazy narušiť

Je dôležité obmedziť konzumáciu potravín, ktoré podporujú zápaly, ako sú cukry, trans tuky z vyprážaných jedál a priemyselne spracovaných produktov, niektoré mliečne výrobky (s výnimkou čerstvých alebo fermentovaných) a pšenicu.

Sója a sójové produkty majú potenciál ovplyvňovať absorpciu hormónov štítnej žľazy, čo môže mať za následok rôzne zdravotné problémy. Okrem toho, konzumácia kruciferóznej zeleniny, ako sú brokolica, karfiol, kel a kapusta, v nadmernom množstve môže zasahovať do výroby hormónov štítnej žľazy, najmä u ľudí, ktorí trpia nedostatkom jódu. 

Taktiež, glutén môže u niektorých ľudí s autoimunitnými ochoreniami štítnej žľazy vyvolávať zápal a zhoršovať symptómy. Umelé sladidlá a prídavné látky tiež môžu negatívne ovplyvňovať zdravie štítnej žľazy. 

Životný štýl a štítna žľaza: Ako si vybudovať zdravú rutinu

Štítna žľaza je ovplyvňovaná mnohými aspektmi životného štýlu. Od toho, ako spíte, cez to, ako zvládate stres, až po to, ako často sa hýbete - všetko má vplyv na fungovanie štítnej žľazy. Ako teda môžete vytvoriť zdravú rutinu, ktorá podporí jej optimálne fungovanie? 

zena meditace

Photo by Laura BC from Burst

Dôležitosť spánku a odpočinku pre zdravie štítnej žľazy

Dostatočný a kvalitný spánok je základným pilierom zdravia štítnej žľazy. Počas spánku sa telo regeneruje, opravuje a vyrovnáva hladiny hormónov, vrátane tých, ktoré produkuje štítna žľaza. Nedostatok spánku môže viesť k narušeniu týchto procesov a vyvolať alebo zhoršiť problémy so štítnou žľazou. Ako si zlepšiť spánkovú rutinu?

  1. Snažte sa chodiť spať a vstávať v rovnakom čase, aby ste podporili váš vnútorný biologický hodinový cyklus.
  2. Vytvorte si pred spaním relaxačnú rutinu, ktorá môže zahŕňať čítanie knihy, meditáciu alebo kúpeľ.
  3. Limitujte používanie elektronických zariadení pred spaním, aby modré svetlo z obrazoviek neovplyvňovalo vašu schopnosť zaspať.

Vplyv stresu na funkciu štítnej žľazy a tipy na jeho redukciu

Stres je ďalším významným faktorom ovplyvňujúcim zdravie štítnej žľazy. Dlhodobý stres môže viesť k nadmernej stimulácii nadobličiek, čo môže nepriaznivo ovplyvniť funkciu štítnej žľazy. Ako si pomôcť?

  1. Pravidelná relaxácia a techniky zvládania stresu, ako sú dýchanie, jóga alebo meditácia, môžu byť veľmi účinné.
  2. Naučte sa hovoriť "nie" nadmerným požiadavkám na váš čas a energiu, aby ste predišli vyhoreniu.
  3. Vyhľadajte podporné sociálne skupiny alebo poradenstvo, ak cítite, že stres vo vašom živote je viac, než môžete zvládnuť sami.

Význam pravidelnej fyzickej aktivity

Pravidelná fyzická aktivita je dôležitá nielen pre celkové zdravie, ale aj pre zdravie štítnej žľazy. Cvičenie pomáha regulovať hladiny hormónov, podporuje zdravý metabolizmus a môže pomôcť zmierniť niektoré symptómy spojené s poruchami štítnej žľazy, ako je únava a prírastok hmotnosti. 

Nájdite si formu cvičenia, ktorá vám prináša radosť a snažte sa ju praktikovať pravidelne. Či už je to chôdza, joga, plávanie alebo tanec, dôležité je byť aktívny. Začnite pomaly, najmä ak ste dlhú dobu neboli fyzicky aktívni, a postupne zvyšujte intenzitu a trvanie vašich cvičebných jednotiek. 

Ak chcete začať s otužovaním, poraďte sa s odborníkom. Vytvorenie zdravého životného štýlu, ktorý podporuje štítnu žľazu, neznamená robiť veľké životné zmeny naraz. Malé, konzistentné kroky a zvyky môžu v dlhodobom horizonte priniesť veľké výsledky.

muz kolo hory

Photo by Pixabay

Minimalizujte vystavenie toxickým látkam a ťažkým kovom

Pojem detoxikácia môže v súčasnosti pôsobiť trochu znevažovane, často je totiž jeho význam pochopený len povrchne. Je však nesmierne dôležité snažiť sa čo najviac obmedziť kontakt s látkami, ktoré sú pre naše telo toxické, a to najmä v strave.  

Chemické látky v životnom prostredí, ako sú ortuť, lítium či ftaláty, môžu negatívne ovplyvňovať endokrinné procesy v organizme. Hoci nie všetko sa dá ovplyvniť, môžete kontrolovať vašu stravu a v značnej miere aj vzduch, ktorý doma dýchate. 

Efektívny začiatok akejkoľvek detoxikácie by mal zahŕňať elimináciu používania syntetických parfumov, tradičných osviežovačov vzduchu, plastových obalov na jedlo a nápoje, bežnej kozmetiky a čistiacich prostriedkov. Namiesto toho si udržiavajte čistotu v domácnosti bez zbytočného vystavovania sa toxickým látkam. 

Rovnako je dôležité venovať pozornosť eliminácii plesní v domácnosti, čo je častý problém, ktorý si vyžaduje riešenie.

Prechod na konzumáciu zeleniny a ovocia z ekologickej produkcie, ktorá nie je zaťažená pesticídmi a dusičnanmi, prináša nielen výrazné zdravotné benefity pre vás, ale zároveň podporuje ochranu životného prostredia.  

Ekologické poľnohospodárstvo, ktoré sa vyznačuje šetrnými metódami pestovania bez nadmerného využívania chemických látok a monokultúr, má pozitívny vplyv na pôdu, ako aj na miestnu faunu a flóru. Týmto spôsobom nielenže zlepšujete svoje zdravie, ale aktívne prispievate k udržateľnosti a biodiverzite našej planéty.

Harmonický mikrobióm: Kľúč k imunite

Až 75% nášho imunitného systému je ukryté v črevách, čo znamená, že zdravie črevnej sliznice hrá významnú úlohu v činnosti štítnej žľazy. Keď je črevná sliznica poškodená, patogény majú možnosť preniknúť do krvného obehu a spustiť tak reakciu imunitného systému. Vzhľadom na to, že črevá sú integrálnou súčasťou endokrinného systému, je dôležité udržiavať mikrobióm v harmonickom stave.

Udržiavanie tela v optimálnej teplote

Hormóny štítnej žľazy hrajú kľúčovú rolu v regulácii spotreby kyslíka v celom tele a v tom, ako naše telo produkuje teplo. Pre ľudí so štítnou žľazou je dôležité udržiavať telesnú teplotu v optimálnom rozsahu. 

To znamená, že by ste sa mali vyhýbať extrémnym teplotám, či už ide o chlad alebo horúčavu. V chladnejších mesiacoch sa zamerajte na teplé oblečenie, vrstvenie a nezabudnite na funkčné termoprádlo. V teplejších mesiacoch dávajte prednosť ľahkému, priedušnému oblečeniu, ktoré umožňuje vašej pokožke dýchať.

celo pot oci

Photo by Hans Reniers on Unsplash 

Záver

Zdravie štítnej žľazy je neodmysliteľnou súčasťou celkového zdravia a môže významne ovplyvniť energiu, hmotnosť a náladu. Existuje mnoho spôsobov, ako môžete prirodzene podporiť funkciu štítnej žľazy, vrátane správnej výživy, doplnkov stravy, byliniek a zdravého životného štýlu. 

Dôležité je tiež byť si vedomý potenciálnych negatívnych vplyvov a snažiť sa ich minimalizovať. Pravidelné lekárske kontroly a otvorená komunikácia so svojím lekárom sú kľúčové pre udržanie zdravia štítnej žľazy. Starostlivosť o štítnu žľazu je dôležitým krokom k celkovému zdraviu a pohode, tak neváhajte podniknúť kroky na jej podporu už dnes.

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

PoctiveSEO: Naučte sa, ako písať články, ktoré zarábajú.

Autor:

Mgr. Radka Žiaková

radka ziakova 208

Obsahová špecialistka na zdravotné a odborné témy, majiteľka e-shopu Zdravoradka.sk

Som magisterka sociálnych štúdií so záujmom o zdravý životný štýl. Moje vedomosti a praktické skúsenosti čerpám nielen z akademického prostredia, ale aj z neustáleho učenia a objavovania nových vecí.

Ako vyštudovaná zdravotná sestra a majiteľka renomovaného zdravotného webu sa snažím s láskou a odbornosťou šíriť osvetu o zdravej výžive a životnom štýle. Zároveň skúmam nové možnosti v oblasti duševného zdravia a pohody.

Mám blízko nielen k ľuďom, ale aj k zvieratám a prírode, čo odráža môj celostný prístup k životu. Moje články ponúkajú bohatú mozaiku najnovších vedeckých poznatkov prepletených s osobnými skúsenosťami. Poskytujú čitateľom cenné informácie a inšpirujú k pozitívnym zmenám pre lepšie zdravie a celkovú pohodu.

 

Zdroje:

https://pentahospitals.sk/blog/ake-procesy-v-tele-ovplyvnuje-stitna-zlaza/

https://vysetrenia.agel.sk/prevencia/stitna-zlaza

http://www.biomedcentrum.sav.sk/zasluha-doc-juliana-podobu-na-vymiznuti-kretenizmu-na-slovensku/

https://ks.lekom.sk/docs/activity/2016/10247/10247-inv-IV_Forum_verejneho_zdravotnictva_2016_ZBORN%C3%8DK.PDF#page=44

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/symptoms-causes/syc-20373659

https://www.solen.sk/storage/file/article/498a069d5817bc8d0b1c08ed486a6bfd.pdf

https://www.tribune.cz/zdravotnictvi/o-svem-onemocneni-stitne-zlazy-vi-jen-polovina-lidi/